Σε μια σημαντική ανακάλυψη, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποκρυπτογράφησε με επιτυχία μια αρχαία ελληνική λέξη από τους κυλίνδρους του Herculaneum, μια συλλογή κειμένων που καταστράφηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αποκωδικοποίηση αυτών των ιστορικών εγγράφων.
Η λέξη που προσδιορίζεται είναι «πορφύραc», που μεταφράζεται σε «(τυριανό) πορφυρό» στα αγγλικά, ένα χρώμα που σχετίζεται με δικαιώματα και επιρροή. Οι κύλινδροι του Herculaneum, που αριθμούν πάνω από 1.800, πιστεύεται ότι περιέχουν σημαντικά φιλοσοφικά και λογοτεχνικά έργα από τον πρώτο και δεύτερο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, η απανθρακωμένη και εύθραυστη κατάστασή τους έχει θέσει μια σημαντική πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Παρόλα αυτά, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη και στους προηγμένους υπολογιστές, έχουν ανοίξει νέες δυνατότητες για την αποκρυπτογράφηση αυτών των αρχαίων λειψάνων.
Η ανακάλυψη έγινε δυνατή από ένα έργο γνωστό ως Πρόκληση του Βεζούβιου, το οποίο ξεκίνησε για να επιταχύνει τη διαδικασία αποκωδικοποίησης. Αυτή η πρόκληση, με επικεφαλής μια κοινοπραξία ερευνητών και επενδυτών της Silicon Valley, ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης για να κατανοήσουν τους κυλίνδρους. Η πρόκληση βράβευσε πρόσφατα έναν Αμερικανό φοιτητή και έναν Αιγύπτιο μεταπτυχιακό φοιτητή στη Γερμανία για την ανεξάρτητη αναγνώριση της λέξης «πορφύραc» από ένα καλά διατηρημένο θραύσμα κυλίνδρου. Η επιδίωξη του μεγάλου βραβείου συνεχίζεται, με τους συμμετέχοντες να προσπαθούν να αποκαλύψουν τέσσερα σημαντικά αποσπάσματα από τους κυλίνδρους μέχρι το τέλος του 2023.
The Herculaneum Scrolls: A Historical Treasure
Οι χειρόγραφοι του Herculaneum ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης κοντά στην Πομπηία το 1752. Αυτά τα απανθρακωμένα λείψανα έχουν θέσει μια σοβαρή πρόκληση στους ιστορικούς λόγω της εύθραυστης φύσης τους, οδηγώντας σε αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες ανάγνωσης του περιεχομένου τους. Προηγούμενες μέθοδοι φυσικής εξαγωγής και προσεκτικής αποκάλυψης τον 18ο και 19ο αιώνα είχαν ως αποτέλεσμα ανεπανόρθωτη ζημιά σε πολλά από αυτά τα ανεκτίμητα έγγραφα.
Το μελάνι των κυλίνδρων με βάση τον άνθρακα, που δεν διακρίνεται στο ανθρώπινο μάτι από τον απανθρακωμένο πάπυρο, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία αποκρυπτογράφησης. Ωστόσο, μέσω ενός συνδυασμού σάρωσης υψηλής ανάλυσης και ενός λεπτομερώς συντονισμένου μοντέλου μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν λεπτές διαφορές στην αλληλεπίδραση του μελανιού με τις ίνες παπύρου, παρέχοντας τη δυνατότητα ανίχνευσης κρυμμένων κειμένων.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην αποκωδικοποίηση των κυλίνδρων
Η ομάδα του Vesuvius Challenge κυκλοφόρησε πολυάριθμες εικόνες 3D ακτίνων Χ δύο κυλιόμενων κυλίνδρων και τριών θραυσμάτων παπύρου. Εισήγαγαν επίσης ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προσαρμοσμένο στην ερμηνεία των χαρακτήρων στους κυλίνδρους, χρησιμοποιώντας ανεπαίσθητες αλλοιώσεις που προκαλούνται από το αρχαίο μελάνι στη σύνθεση του παπύρου. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση επέτρεψε για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 2.000 χρόνια, την ανάγνωση κειμένου από μέρος των ειλητάρων του Herculaneum που ήταν ακόμη κλειστά.
Οι σφραγισμένοι ειλητάριοι αποτελούν μέρος της συλλογής του Ινστιτούτου της Γαλλίας στο Παρίσι και αντιπροσωπεύουν ένα υποσύνολο από τη βιβλιοθήκη της βίλας, που πιθανώς ανήκει στον εξέχοντα ρωμαϊκό χαρακτήρα Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, τον πεθερό του Julius Caesar. Η επιτυχημένη αποκωδικοποίηση της λέξης «πορφύραc» αποτελεί απόδειξη της δυνατότητας της τεχνητής νοημοσύνης να ξεκλειδώσει τα μυστικά του παρελθόντος και προσφέρει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη μελέτη αυτών των αρχαίων εγγράφων.