Realistic HD photo depicting 'The Power of AI: Challenges and Revisions'

Η δύναμη της AI: Προκλήσεις και αναθεωρήσεις

Uncategorized xEN

Ο εμπειρογνώμονας του Βατικανού για την τεχνητή νοημοσύνη θεωρεί ότι αυτή είναι “παντελώς θετική”, ωστόσο έχω διαφορετικούς λόγους για να συμφωνήσω με αυτήν την άποψη.

Οι νέες εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι θα αλλάξουν τα πάντα. Τώρα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε εάν μια φωτογραφία του νεκρού παιδιού μας είναι αποτέλεσμα ενός προγράμματος υπολογιστή ή απλά τυχαίου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Ή αν μια εγγραφή είναι η φωνή του αφεντικού μας, που επισκοπεύει να μας απολύσει, ή μια έξυπνη ανακατασκευή με βάση τις συνεδριάσεις της εταιρείας. Είναι πλέον αναπόφευκτο να αναρωτηθούμε εάν ακόμα ελέγχουμε τον κόσμο γύρω μας και την πραγματικότητα.

Οι deepfakes είναι πλέον γεγονός. Η ικανότητα που έχει η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργεί εικόνες, ήχους και κείμενα μας θέτει αντιμέτωπους με το ερώτημα τι είναι πραγματικό και τι είναι ψευδαίσθηση. Έχουμε συζητήσει για μεταφυσική, θρησκεία, επιστήμη, τέχνη και πολλά άλλα, αλλά πάντα υποθέταμε ότι αυτά αφορούν έναν κόσμο πραγμάτων και ανθρώπων. Ο κόσμος αυτός είναι πλέον σε κίνδυνο να αντικατασταθεί από ένα φανταστικό σιμουλάκρουμ που δημιουργήθηκε για να μας απατήσει.

Μια τελευταία πρόκληση είναι η ύπαρξη των “κοπελών” που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη. Εταιρίες με ανησυχητικά ονόματα όπως “Intimate”, “Dream Girlfriend” ή “Replika” έχουν επεκτείνει τις διαφημίσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για “καυτές σέλφι και σέξι ρόλους”.

Το μέλλον μας φαίνεται πλέον πιο περίεργο και τρομακτικό από την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε. Όμως, αφήνοντας κατά μέρος τα ερωτικά εφήμερα, πόσο αξιόπιστη είναι μια φωτογραφία, ένα βίντεο ή ένας ήχος ως απόδειξη σε μια ποινική υπόθεση; Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε το ψηφιακό ίχνος που αφήνουμε πίσω μας;

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι η τελευταία νίκη της φράσης του Δεκάρτη “σκέφτομαι, άρα υπάρχω”. Ο Δεκάρτης αναρωτιόταν τι θα συμβεί εάν τίποτα δεν υπάρχει, εάν όλα είναι ιδέες που αποτελούν απάτη. Η συμπέρασή του ήταν ότι τουλάχιστον οι σκέψεις του δεν είναι ψευδαίσθηση. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό όταν όλες οι σκέψεις βασίζονται στην εμπειρία ενός κόσμου που μπορεί να αποτελεί μια απατητική αλληγορία.

Οι deepfakes και η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης είναι πραγματικότητα. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι όχι όλα τα ψηφιακά στοιχεία είναι ίσα και αξιόπιστα. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο αξιόπιστοι και αρετοί από άλλους. Και, ως εκ τούτου, πιο αξιόπιστοι για να μας εμπιστευτούμε. Η νομική έρευνα θα πρέπει να επανεξετάσει το τι αποτελεί απόδειξη και να επιστρέψει σε παλιούς τρόπους σκέψης, βασισμένους στην προσωπική αλληλεπίδραση και στις ανεκτίμητες αρετές του ανθρώπου.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας θρίαμβος του Δεκάρτη. Όμως, παρακάτω αναδύεται η απορία: ακόμα και αν καταφέρνουμε να σκεφτούμε κάτι, δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικό. Αυτό που θεωρούμε ως πραγματικό θα διαμορφώσει την πραγματική μας ουσία και ταυτότητα. Η αλήθεια μπορεί να είναι μια αφήγηση. Και εκείνη ακριβώς είναι η αξία της τεχνητής νοημοσύνης: να μας παρακινήσει να απορρίψουμε την αφήγηση και μεγάλο μέρος του εικονικού κόσμου του Διαδικτύου από τον οποίο προέρχεται, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό που σήμερα έχουμε ως “πραγματικότητα”.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs):
1. Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;
2. Τι είναι οι deepfakes και πώς επηρεάζουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα;
3. Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε την αποδοτικότητα και αξιοπιστία των ψηφιακών στοιχείων;
4. Ποια είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με την εμφάνιση των “κοπελών” που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη;
5. Ποια είναι η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην πραγματική μας ουσία και ταυτότητα;

Κεντρικοί όροι και ορολογία:
1. Τεχνητή νοημοσύνη: Η ικανότητα των υπολογιστών να αναλαμβάνουν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η μάθηση, η αναγνώριση προτύπων και η λήψη αποφάσεων.
2. Deepfakes: Η τεχνική που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει ψευδείς εικόνες, ήχους και βίντεο, συνήθως μετατρέποντας το πρόσωπο ενός ατόμου στο πρόσωπο κάποιου άλλου.
3. Ψηφιακό ίχνος: Οι αποτυπώσεις που αφήνουμε στον ψηφιακό χώρο μέσω των δραστηριοτήτων μας, όπως φωτογραφίες, βίντεο και άλλες ψηφιακές καταγραφές.
4. Πραγματικότητα: Η πραγματικότητα που εμπειρευόμαστε και αντιλαμβανόμαστε ως αληθινή και αυθεντική.

Προτεινόμενοι σύνδεσμοι:
1. Deep Learning in 60 Questions.
2. Έχουν οι Deepfakes καθορίσει μια νέα εποχή στην ηλεκτρονική πλαστογραφία;.
3. Η αξία της εμπειρίας στην κατανόηση του κόσμου.
4. Είμαστε ακόμα υπό έλεγχο με την αυξημένη τεχνολογία;.