Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η απώλεια θέσεων εργασίας: Πόσο ανήσυχοι πρέπει να είμαστε

Uncategorized

Σύμφωνα με μια έρευνα του Center for Growth and Opportunity (CGO) του Utah State University τον Αύγουστο του 2023, το 79% των Αμερικανών ανησυχεί γενικά για την αντικατάσταση θέσεων εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη (AI)1. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν για την πιθανή αντικατάσταση της δικής τους θέσης εργασίας, το 62% των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου, ενώ μόνο το 15% είναι “πολύ ανήσυχο”1.

Η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας

Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό των θέσεων εργασίας που εκτίθενται στον κίνδυνο της αυτοματοποίησης κυμαίνονται από το 19% έως το 27%1. Σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research, τα επαγγέλματα με υψηλότερο κίνδυνο εκτίθενται στην AI είναι κυρίως στους τομείς των “επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών υπηρεσιών, των χρηματοοικονομικών, ασφαλιστικών και ακινήτων, καθώς και της δημόσιας διοίκησης”1.

Οι ανησυχίες των εργαζομένων

Παρά τις ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Σύμφωνα με μια έρευνα του CNBC, το 43% των εργαζομένων περιμένει ότι η θέση εργασίας τους θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω της παρέμβασης της AI2. Οι ειδικοί στην AI υποστηρίζουν ότι, παρόλο που θα υπάρξουν αναπόφευκτα κάποιες απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της τεχνολογίας, η AI θα προσφέρει τόσες ευκαιρίες όσες και απειλές2.

Συνοψίζοντας, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά την αγορά εργασίας, αλλά οι εργαζόμενοι διαφοροποιούνται ως προς το πόσο ανήσυχοι είναι για τις προσωπικές τους θέσεις εργασίας. Ενώ ορισμένοι ανησυχούν για την απώλεια της δουλειάς τους, άλλοι βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως μια ευκαιρία για ανάπτυξη και αλλαγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *