Οι ειδικοί διαφωνούν για την απειλή που αντιμετωπίζουν, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αγνοηθεί

Uncategorized

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένα θέμα που προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της AI βρίσκεται κοντά σε ένα κρίσιμο σημείο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η απειλή που αντιπροσωπεύει η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) δεν μπορεί να αγνοηθεί1. Ο Max Tegmark, ο επιστήμονας πίσω από μια επιστολή που προκάλεσε συζητήσεις φέτος, ζητώντας παύση στα μεγάλα πειράματα AI, δήλωσε στην Guardian ότι οι τεχνολογικοί επαγγελματίες στην Καλιφόρνια πιστεύουν ότι η AGI είναι κοντά. “Πολλοί άνθρωποι εδώ πιστεύουν ότι θα φτάσουμε σε Θεό-ειδή τεχνητή γενική νοημοσύνη ίσως σε τρία χρόνια. Κάποιοι πιστεύουν ίσως δύο χρόνια”1.

Ωστόσο, για εκείνους που διαφωνούν, η απειλή που αντιπροσωπεύει η AGI δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι φόβοι για τέτοια συστήματα περιλαμβάνουν την άρνηση – και την αποφυγή – να απενεργοποιηθούν, τον συνδυασμό με άλλα AI ή τη δυνατότητα να βελτιώνουν τον εαυτό τους αυτόνομα1.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ολοένα και πιο ανήσυχη για την πιθανότητα η AI να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βιολογικών όπλων ή για την αποφυγή ανθρώπινου ελέγχου3. Οι ανησυχίες αυτές θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνόδου για την ασφάλεια της AI τον Νοέμβριο1.

Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις δυνητικές απειλές και τις ευκαιρίες που προσφέρει η AI, καθώς και να εργαστούμε για την ανάπτυξη ασφαλών και υπεύθυνων τεχνολογιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *