Στο πρόσφατο άρθρο των New York Times, συζητείται η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί περιεχομένου από τη χρήση των έργων τους σε τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) χωρίς την άδειά τους2. Συγγραφείς καταγγέλλουν εταιρείες ΤΝ, ισχυριζόμενοι ότι τα βιβλία τους περιλαμβάνονται στα δεδομένα εκπαίδευσης των ιστοτόπων. Η OpenAI, σε ξεχωριστή διαδικασία, έχει υποστηρίξει ότι η χρήση πνευματικών δικαιωμάτων για την εκπαίδευση συστημάτων ΤΝ είναι νόμιμη βάσει της διάταξης “fair use” του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων2. Παράλληλα, περιεχόμενο που παράγεται από αμφίβολης ποιότητας ΤΝ εισβάλλει στον δημόσιο χώρο, με τη NewsGuard να εντοπίζει 475 ιστότοπους ειδήσεων και πληροφοριών που παράγονται από ΤΝ σε 14 γλώσσες2.
Παρά τις τοξικές γωνιές του διαδικτύου, υπάρχουν ακόμη ζωντανά τμήματα που υπηρετούν το κοινό καλό, όπως το Wikipedia και τα φόρουμ του Reddit, όπου οι εθελοντές συχνά μοιράζονται γνώση με καλή πίστη και προσπαθούν να κρατήσουν μακριά τους κακοποιούς2. Ωστόσο, αυτά τα κοινά αγαθά δέχονται πλέον την επίθεση από αδίστακτες τεχνολογικές εταιρείες που επιδιώκουν να τροφοδοτήσουν όλη την ανθρώπινη σοφία, εκμεταλλευόμενες το περιεχόμενο που δημιουργούν οι άνθρωποι2.
Η χρήση της ΤΝ έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται ως πηγή οπτικής παραπληροφόρησης3. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα κατά τη διάρκεια μεγάλων εκλογών3. Η καταγγελία των δημιουργών περιεχομένου και οι αμφιβολίες για την ποιότητα του περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για το μέλλον του διαδικτύου και της πνευματικής ιδιοκτησίας.