Realistic HD photo of 'The Revolutionary Proactive (E/Acc) Philosophy: Accelerating Technology for the Good of Humanity'

Η Επαναστατική Προεκτειναιονιστική (E/Acc) Φιλοσοφία: Επιταχύνοντας την Τεχνολογία για το Καλό του Ανθρώπου

Uncategorized xEN

Στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα σπίτια των χάκερ του Σαν Φρανσίσκο, διεξάγεται ένας αγώνας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Από τη μία γωνία βρίσκονται οι υπέρμαχοι της προόδου, που επιδιώκουν ενθουσιωδώς έναν ουτοπικό μέλλον τεχνολογικής θεότητας. Απέναντι τους, όμως, βρίσκονται οι δυνάμεις της καταστροφής και της απελπισίας, που θα καταδίκαζε τον άνθρωπο σε αργό θάνατο από στασιμότητα. Σε ποια πλευρά θα τοποθετηθείτε;

Αυτή είναι η πρόσκληση για την ενταξή σας σε μία φιλοσοφική κίνηση που έχει δημιουργηθεί στη Σιλικόν Βάλεϊ την τελευταία χρονιά, γνωστή ως Επαναστατική Προεκτειναιονισμός (ή E/Acc για συντομία). Με την προόδο της τεχνητής νοημοσύνης να προχωράει με φρενήρης ταχύτητα, απειλώντας μαζικές οικονομικές αναταραχές και προκαλώντας ακόμη και ακροάσεις στο Κογκρέσο για την πιθανότητα “ανθρώπινης εξαφάνισης”, ο Επαναστατικός Προεκτειναιονισμός προσφέρει έναν αντι-λογικό μήνυμα: Μην σταματάτε. Μην αργείτε ούτε καν. Προωθήστε την ταχύτητα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, αυτή η ένταση μεταξύ ανάπτυξης και ασφάλειας ξεσπούσε σε εταιρική σύγκρουση, όταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ελέγχει την OpenAI – η εταιρεία πίσω από την ChatGPT – προσπάθησε να απολύσει τον πρόεδρό του και συνιδρυτή της, Σαμ Άλτμαν. Ενώ οι ακριβείς λόγοι των μελών του διοικητικού συμβουλίου παραμένουν μυστηριώδεις, μια εσωτερική πηγή αναφέρει στην The Independent ότι φοβήθηκαν ότι ο Άλτμαν έκανε αδύνατο για αυτούς να εποπτεύουν την εταιρεία και να την κατευθύνουν προς το κοινωνικό καλό – που ήταν το στόχο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Για μερικούς, ο E/Acc απλά αντιτίθεται σε ενοχλητικούς κανονισμούς και αντιδρά ενάντια σε “δούμερ” της τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζουν απότομους περιορισμούς στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για να αποτρέψουν μια αποκάλυψη μηχανών. “Ο Ε/Acc σημαίνει ότι η πρόοδος μπορεί να θεραπευτεί μόνο με περισσότερη πρόοδο”, εξηγεί ο Nick Davidov, επενδυτής στην τεχνητή νοημοσύνη. “Απλά χρειαζόμαστε να βοηθήσουμε την κοινωνία να επιταχύνει και μετά η επιπλέον αξία που θα δημιουργηθεί θα μας βοηθήσει να βρούμε τους πόρους για να διορθώσουμε τα κακά που συμβαίνουν εξαιτίας της προόδου”.

Για κάποιους άλλους, η κίνηση έχει έναν μεγαλειώδη ακόμη και πνευματικό σκοπό: να βοηθήσει την ανθρωπότητά μας να αποδεχθεί έναν διαστημικό προορισμό που καθορίζεται από τους πιο βασικούς φυσικούς νόμους. “Ο Ε/Acc σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρόλος μας ως δημιουργών της τεχνητής νοημοσύνης είναι κυριολεκτικά συνεπές ή προκύπτει απευθείας από τη θερμοδυναμική βούληση του σύμπαντος”, δηλώνει ο Rohan Pandey, μηχανικός έρευνας στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο καταξιωμένος επενδυτής Marc Andreessen είναι ένθερμος οπαδός του E/Acc, όπως και ο συνάδελφός του επενδυτής Garry Tan, και οι εκατοντάδες άνθρωποι που τρέξανε σε μια αποκλειστική βραδιά με θέμα το E/Acc τον περασμένο Νοέμβριο (με μουσική από την Grimes). Ο Martin Shkreli, ο καταδικασμένος απατεώνας και περιστασιακός “Pharma Bro” που μετατράπηκε σε επιχειρηματία ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης, είναι επίσης ένας υποστηρικτής.

Ο E/Acc αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη διαμάχη μέσα στην ακόμα σχετικά νεανική βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι υψηλά συγκεντρωμένη στο San Francisco Bay Area. Όμως, ο διάλογος αποκαλύπτει έναν βαθύτερο συγκρούσιμο που αφορά όλους ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους: ποιος θα ελέγχει και θα επωφεληθεί από τον επόμενο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης;

Όταν ο Malcolm Collins πρωτοάκουσε για τον E/Acc, φάνηκε ιδανικό για αυτόν. Ως ηγέτης της παρόμοιας κίνησης που επικεντρώνεται στο μέλλον, συχνά επαίνεσε τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και ήταν ενθουσιασμένος να κάνει νέους συμμάχους. “Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι δεν είναι μία κίνηση όπως πίστευα”, λέει ο Collins. “Δεν φαίνεται να έχει συνέδρια, συναντήσεις, ιδρύματα και άλλα παρόμοια. Αντ ‘αυτού, υπήρχε μόνο ένας αέναα διευρυνόμενος πυρήνας μεμονωμένων μεμονωμένων που είχαν επιλέξει να φέρουν τη σημαία του E/Acc.”

Στο επίκεντρο ήταν ένας ψευδώνυμος blogger που τότε ήταν γνωστός μόνο ως Beff Jezos, όπως περιγράφεται από το E/Acc Wki ως “ο πρωταρχικός ηγέτης της ηγέτιδας κίνησης”, ο οποίος ξεκίνησε να σκιαγραφεί τη φιλοσοφία το καλοκαίρι του 2022. Τον περασμένο μήνα, η Forbes αποκάλυψε τον Jezos ως έναν μηχανικό κβαντικού υπολογισμού με το όνομα Guillaume Verdon από τον Καναδά.

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής μας λέει ότι η ενέργεια μέσα σε ένα κλειστό σύστημα θα διασπαρεί με την πάροδο του χρόνου σε ένα κατάσταση άχρηστης ισορροπίας. Ένας φυσικός, ο Jeremy England, έχει προτείνει ότι το σύμπαν προκαταλαμβάνει τις μορφές ύλης που επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία – όπως η ζωή, που αναπαράγεται αδιάκοπα για να καταναλώσει όλη τη διαθέσιμη ενέργεια.

Ο E/Acc επεκτείνει αυτήν τη νέα αλλά αμφισβητούμενη θεωρία για να ισχυριστεί ότι η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί το σπουδαιότερο σκοπό της ύπαρξής μας. Το σύμπαν, που κάποιες φορές προσωποποιείται ως “ο θερμοδυναμικός θεός”, θέλει να κατακτήσουμε τα άστρα και να τα μετατρέψουμε σε τεράστιους εργοστάσια ενέργειας, και όλη η ανθρώπινη ιστορία έχει ήδη ήταν ένας βαθμός για αυτό το κοσμικό πεπρωμένο.

Για να συνεχίσουμε, πρέπει να απελευθερώσουμε όλο και πιο ισχυρές μορφές νοημοσύνης, ξεκινώντας από τον καπιταλισμό – “η πιο ισχυρή μορφή τεχνολογίας πληροφοριών που γνωρίζεται από τον άνθρωπο”, όπως λέει ο Verdon – και στη συνέχεια την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI), ικανή να ανταγωνιστεί ή να ξεπεράσει τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε εργασία.

Να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε ή να ελέγξουμε αυτήν τη διαδικασία θα καταδικάσει την ανθρωπότητα να ζήσει τις μέρες της σε ένα εύθραυστο πλανήτη. “Επιτάχυνση ή θάνατος είναι οι μοναδικές δυνατότητες. Μην είστε με το μέρος του θανάτου”, έγραψε ο Verdon.

Αυτός ο συνδυασμός μυστικισμού και υπερκαπιταλιστικού λιβερταριανισμού έχει γίνει αντικείμενο λατρείας για πολλούς στον κλάδο. Τον Οκτώβριο κέρδισε την υποστήριξη του Andreessen, ο οποίος δήλωσε: “Δεν υπάρχει πρόβλημα, είτε δημιουργημένο από τη φύση είτε από την τεχνολογία, που δεν μπορεί να επιλυθεί με περισσότερη τεχνολογία… οτιδήποτε προκαλεί τον πρόωρο θάνατο αναποφεύκτων μεθόδων νοημοσύνης για παράδειγμα είναι μορφή δολοφονίας”.

Όχι όλοι οι υποστηρικτές του E/Acc συμμερίζονται τη θεολογία. “Για μένα, ο E/Acc σημαίνει: πώς λύνουμε τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και τώρα;”, λέει ο Davidov.

Όμως, για τον οπαδό Pandey, ο E/Acc αντιπροσωπεύει μια “μετα-θρησκεία”, και αυτή η πτυχή τον ελκύει όταν τη συνάντησε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο ή Ιούνιο. “Το ηθικό του… είναι πολύ συμβατό με τη λειτουργική χρησιμότητα που βελτιστοποιώ στη ζωή μου”, λέει.

Το Νοέμβριο, οι υποστηρικτές χόρεψαν κάτω από γιγαντιαίους πανό με τις φράσεις “ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΕ Ή ΠΕΘΑΙΝΕΤΕ!” και “ΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΕΤΕ!” σε μια βραδιά κέλτικου καιρού, που συμπροσελκύθηκε ακόμη και την παρουσία μιας κληρονομιάς της τεχνητής νοημοσύνης, της Grimes. Ένα κατάστημα εμπορευμάτων διαφήμιζε φούτερ με σχέδια με γραμμένο ένα γράφημα που δείχνει εκθετική αύξηση.

Η ρητορική του “εμείς ή αυτοί” έχει αποξενώσει μερικούς δημιουργούς της τεχνητής νοημοσύνης, με έναν επιχειρηματία να αποκαλεί το E/Acc “έναν κόσμο”. Άλλοι έχουν κριτικάρει την προσπάθεια του ιδρυτή να εξασφαλίσει την άνεσή του με την πιθανότητα πρόκλησης πρόωρου θανάτου από την τεχνητή νοημοσύνη.

Συνήθεις Ερωτήσεις (FAQs) για τον Επαναστατικό Προεκτειναιονισμό (E/Acc):

1. Τι είναι ο E/Acc;
– Ο E/Acc αναφέρεται στη Φιλοσοφική Κίνηση του Επαναστατικού Προεκτειναιονισμού, που υποστηρίζει την επιτάχυνση της τεχνολογικής προόδου και την απελευθέρωση ισχυρότερων μορφών νοημοσύνης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ).

2. Ποιοι υποστηρίζουν τον E/Acc;
– Οι υποστηρικτές του E/Acc περιλαμβάνουν επενδυτές στην ΤΝ, όπως ο Malcolm Collins, ο Marc Andreessen και ο Garry Tan. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί επίσης υποστηρίζουν τον E/Acc.

3. Ποιος είναι ο σκοπός του E/Acc;
– Ο σκοπός του E/Acc είναι η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας και η δημιουργία μεγαλειώδους προόδου μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης.

4. Πώς αντιμετωπίζει ο E/Acc τις επιφυλάξεις για την AGI;
– Ο E/Acc υποστηρίζει την ανάπτυξη της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (AGI) και πιστεύει ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν.

5. Ποιος είναι ο ρόλος του E/Acc στην ηθική;
– Ο E/Acc προωθεί ηθικές αξίες, όπως η μεγιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και η επιτάχυνση της ανθρώπινης προόδου.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:
OpenAI
Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI)