Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 1981 και της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 20011. Ως μέλος της ΕΕ, η χώρα έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις, όπως η οικονομική κρίση και οι διαδοχικές διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα διάσωσης3. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα έχει καταφέρει να προχωρήσει και να επιστρέψει σε μια πιο σταθερή οικονομική κατάσταση.
Η Ελλάδα μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ
Στις 20 Αυγούστου 2022, η Ελλάδα αποχώρησε από το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τερματίζοντας έτσι μια περίοδο 12 ετών δύσκολων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών3. Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία σημαίνει ότι η χώρα θα έχει μεγαλύτερη εθνική ευελιξία στις οικονομικές της επιλογές, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης3.
Η Ελλάδα και η επέκταση της ζώνης του ευρώ
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ μετά την ίδρυσή της, στις 1 Ιανουαρίου 20015. Από τότε, άλλες οκτώ χώρες έχουν προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ, ενώ η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε διάφορες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ, όπως η Συμφωνία του Σένγκεν1.
Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και να προσαρμοστεί στις μελλοντικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η εισαγωγή του συστήματος ETIAS το 20242 και η πιθανή ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ4. Η ικανότητα της χώρας να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις θα καθορίσει τη θέση της Ελλάδας στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.