Τσακρής στο CNN Greeece: Πιθανή επαναμόλυνση με μεταλλαγμένο στέλεχος σε ασθενή που έχει νοσήσει

News

Οι περισσότερες μεταλλάξεις αφορούν την ακίδα του κορωνοϊού και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν την επηρεάζουν και δομικά, έτσι ώστε να μην αναγνωρίζεται επαρκώς από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται είτε μέσω της νόσησης, είτε μετά τον εμβολιασμό ή τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει ήδη μολυνθεί, θα είναι πιθανή η επαναμόλυνσή του με μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού; Επίσης, θα επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και σε ποιο βαθμό; Επιστημονικά, και τα δύο σενάρια δείχνουν πιθανά. Την παραπάνω διαπίστωση καταθέτει στο CNN Greece ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Επί 16 μήνες, ο καθηγητής κ. Τσακρής, βρίσκεται όπως και η υπόλοιπη Ομάδα των επιστημόνων στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της COVID-19, η οποία άλλαξε δραματικά όλο τον πλανήτη, όχι μόνο υγειονομικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά και εργασιακά.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί- και η οποία έχει τη δική της δυναμική σήμερα, μόλις δύο 24ωρα από την άρση του πολύμηνου απαγορευτικού, με τους επιδημιολόγους να τονίζουν ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσοχή- ο κ. Τσακρής, αναφέρεται στις μεταλλάξεις του ιού και πώς θα πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε μαζί τους και να προστατευόμαστε, όπως να μάθουμε να επιβιώνουμε και με τον ιό, ο οποίος δεν θα φύγει τόσο εύκολα από την ζωή μας, καθώς μία πανδημία, δεν τελειώνει απότομα, όπως σημειώνει. Αναφέρεται ακόμη στις πανδημίες και τις επιδημικές νόσους, οι οποίες εξαρτώνται από παράγοντες βιολογικούς, περιβαλλοντικούς, γεωγραφικούς, κλιματικούς, ακόμα και κοινωνικούς. Ο κ. Τσακρής, αναφέρεται ακόμη στην αναγκαιότητα να θωρακίσουμε ισχυρά και αποτελεσματικά το δημόσιο σύστημα υγείας όπως και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας, «η πανδημία του SARS-CoV-2 έχει αναδείξει πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος ενός ισχυρού εθνικού συστήματος υγείας καθώς και μιας ενδυναμωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης -με πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν μια καλά οργανωμένη εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και σωστή διασύνδεση της με την κοινότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *