Γιατί απαγορεύονται τα drones της DJI στις ΗΠΑ;

Γιατί απαγορεύονται τα drones της DJI στις ΗΠΑ;

Γιατί απαγορεύονται τα drones της DJI στις ΗΠΑ;

Ένα Primer για το DJI Drone Ban στις ΗΠΑ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τον Μάιο του 2020, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε τον κατασκευαστή drones με έδρα την Κίνα, DJI, στη λίστα οντοτήτων του, με αποτέλεσμα την απαγόρευση των προϊόντων και υπηρεσιών DJI drone εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η απαγόρευση ισχύει για όλες τις εμπορικές και ψυχαγωγικές λειτουργίες drone, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική και χομπίστα.

Η απαγόρευση των drone της DJI είναι αποτέλεσμα εκτελεστικού διατάγματος της κυβέρνησης Τραμπ που απαγορεύει σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν ανήκουν ή ελέγχονται από την κινεζική κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με το ενδεχόμενο η DJI να παρείχε δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση από τα drones που κατασκευάζει.

Η απαγόρευση έχει ισχύ για όλα τα τρέχοντα ως και τα μελλοντικά μοντέλα των drones της DJI, καθώς και το αντίστοιχο λογισμικό και οι υπηρεσίες της DJI που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση τους. Αυτό περιλαμβάνει το DJI GO, το DJI Pilot και άλλες σχετικές εφαρμογές για κινητές συσκευές. Η απαγόρευση ισχύει επίσης για το λογισμικό DJI FlightHub, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαχείριση στόλων drones.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για τα drones της DJI που ήδη ανήκουν και λειτουργούν. Επίσης, δεν ισχύει για το σέρβις και την επισκευή υπαρχόντων drones DJI. Ωστόσο, όλα τα νέα drones της DJI που αγοράζονται πρέπει να εγγραφούν στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν.

Ως απάντηση στην απαγόρευση, η DJI δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πελάτες της και να τους παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση. Η DJI κυκλοφόρησε επίσης μια ενημέρωση λογισμικού που επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν τη σύνδεση στο διαδίκτυο στα drones τους, κάτι που θα τους βοηθήσει να συμμορφωθούν με την απαγόρευση.

Η απαγόρευση των drone της DJI είναι μια σημαντική εξέλιξη στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης για τις εταιρείες να γνωρίζουν το διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο όταν δραστηριοποιούνται σε μια παγκόσμια αγορά. Οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τυχόν αλλαγές στους κανονισμούς και τις πολιτικές, διαφορετικά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες.

Διερεύνηση των ηθικών επιπτώσεων της απαγόρευσης του DJI Drone στις ΗΠΑ

Η πρόσφατη ανακοίνωση της απαγόρευσης του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ (DOI) για τη χρήση drones DJI αντιμετωπίστηκε με σύγχυση και ανησυχία τόσο από τους χειριστές drone, τις εταιρείες τεχνολογίας και τους υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής. Το DOI, το οποίο επιβλέπει τη διαχείριση και τη διατήρηση των δημόσιων εκτάσεων, ανέφερε τις «ευπάθειες στον κυβερνοχώρο» ως τον κύριο λόγο για την απαγόρευση, αλλά πολλοί αμφισβητούν τις επιπτώσεις της για την ηθική χρήση των drones.

Η απαγόρευση ισχύει για όλα τα drones που κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία DJI, η οποία κυριαρχεί στην εμπορική αγορά των drone με πάνω από το 70 τοις εκατό του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς. Η απαγόρευση θα επηρεάσει όχι μόνο το DOI, αλλά και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τους εργολάβους και τις κρατικές και τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες που χειρίζονται drones.

Οι επικριτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι είναι ένα παράδειγμα υπέρβασης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και μια αδικαιολόγητη απαγόρευση μιας νόμιμης τεχνολογίας. Επισημαίνουν το γεγονός ότι τα drones της DJI χρησιμοποιούνται από διάφορες βιομηχανίες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών χαρτογράφησης, κτηματομεσιτών και κινηματογραφιστών. Υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να είναι μια μορφή προστατευτισμού, καθώς η DJI είναι ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής drone με έδρα την Κίνα.

Οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής ανησυχούν επίσης για τις συνέπειες της απαγόρευσης. Η DJI έχει φήμη για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία του απορρήτου και η απαγόρευση θα μπορούσε να έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που εστιάζουν στο απόρρητο. Δεν είναι επίσης σαφές πώς η απαγόρευση θα επηρεάσει τη χρήση των drones DJI σε τομείς όπως η αντιμετώπιση καταστροφών, η έρευνα και διάσωση και η γεωργία, όπου η τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας.

Το DOI δεν έχει δώσει ακόμη μια πλήρη εξήγηση για τους λόγους πίσω από την απαγόρευση ή τον τρόπο επιβολής της. Στο μεταξύ, οι χειριστές drone, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής θα συνεχίσουν να συζητούν τις ηθικές συνέπειες της απαγόρευσης.

Πώς οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οδήγησαν στην απαγόρευση των DJI Drones στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον drones που κατασκευάζει η κινεζική εταιρεία DJI, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Το τμήμα δήλωσε ότι είχε εντοπίσει συγκεκριμένους και σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση drones DJI, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πρόσβασης στα δεδομένα από κινεζικές κυβερνητικές οντότητες. Προληπτικά, το τμήμα ανέστειλε όλες τις λειτουργίες drone που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό DJI έως ότου αξιολογηθούν πλήρως και μετριαστούν οι κίνδυνοι ασφαλείας.

Η απαγόρευση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ να περιορίσει τη δυνατότητα χρήσης drones ξένης κατασκευής για κατασκοπεία ή άλλους κακόβουλους σκοπούς. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης πρόσφατα μια προειδοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας που σχετίζονται με τα drones DJI, καλώντας τους χρήστες να προσέχουν τους κινδύνους.

Επιπλέον, η διοίκηση της Ομοσπονδιακής Η.Π.Α. Αεροπορίας (FAA) πρόσφατα πρότεινε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο απαιτεί από όλα τα ανεπανάληπτα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ να αναγνωρίζονται και να παρακολουθούνται. Αυτός ο προτεινόμενος κανόνας έχει σκοπό να συμβάλει στη διασφάλιση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης των drones και στη μείωση της πιθανότητας για κακόβουλες δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους πολίτες και τις υποδομές ζωτικής σημασίας από πιθανές απειλές για την ασφάλεια. Με την απαγόρευση της χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών DJI στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται η ασφάλεια του έθνους.

Εξέταση των επιπτώσεων της απαγόρευσης του DJI Drone στους καταναλωτές των ΗΠΑ

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης drones που κατασκευάζει η κινεζική εταιρεία DJI, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Αυτή η απαγόρευση είχε άμεσο αντίκτυπο στους καταναλωτές στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούσαν drones DJI για διάφορους εμπορικούς, ψυχαγωγικούς και άλλους σκοπούς.

Η απαγόρευση επηρεάζει όλα τα drones της DJI, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών μοντέλων Mavic Air 2 και Mavic Mini, καθώς και άλλα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για ένα ευρύ φάσμα εμπορικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των αεροφωτογραφιών, της παράδοσης δεμάτων και της γεωργικής παρακολούθησης. Τα drones DJI είναι επίσης δημοφιλή μεταξύ των ψυχαγωγικών χρηστών για δραστηριότητες όπως αγώνες drone και αεροφωτογράφηση.

Η απαγόρευση είχε άμεσο αντίκτυπο στους καταναλωτές, με τα drones της DJI να αφαιρούνται από τα ράφια των καταστημάτων και τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι Αμερικανοί καταναλωτές που διαθέτουν ήδη drones DJI ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες όπως ενημερώσεις υλικολογισμικού και υπηρεσίες cloud, κάτι που μπορεί να περιορίσει τη χρήση των drones.

Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης της DJI στους καταναλωτές των ΗΠΑ επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες σε όσους θέλουν να αγοράσουν ένα drone. Ενώ υπάρχουν άλλοι κατασκευαστές καταναλωτικών drones, η DJI κατέχει κυρίαρχο μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ και ήταν η καλύτερη επιλογή για πολλούς καταναλωτές.

Η απαγόρευση έχει δεχθεί επικρίσεις από ομάδες καταναλωτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε αυτούς που χρησιμοποιούν drones DJI για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Υποστηρίζουν επίσης ότι η απαγόρευση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία drone στις ΗΠΑ, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Μένει να δούμε πόσο καιρό θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση της DJI και ποιος θα είναι ο τελικός αντίκτυπός της στους καταναλωτές των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, είναι σαφές ότι η απαγόρευση είχε άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο στους καταναλωτές στις ΗΠΑ που βασίζονται στα drones της DJI για διάφορους σκοπούς.

Κατανόηση της Νομικής Βάσης για την Απαγόρευση των Drones DJI στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (DOI) εξέδωσε πρόσφατα απαγόρευση χρήσης drones που κατασκευάζει η κινεζική εταιρεία DJI, επικαλούμενο πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια. Αυτή η απαγόρευση επηρεάζει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών DJI σε όλες τις λειτουργίες και δραστηριότητες DOI, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου, της Υπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ και του Γραφείου Διαχείρισης Γης.

Το DOI αναφέρει πιθανούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια ως λόγο για την απαγόρευση. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανησυχία ότι τα drones της DJI θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων και τη μετάδοσή τους στην κινεζική κυβέρνηση. Ενώ η DJI αρνήθηκε οποιονδήποτε τέτοιο πιθανό κίνδυνο, η DOI έκρινε ότι η απειλή είναι πολύ μεγάλη για να επιτρέψει τη συνεχή χρήση των drones της DJI.

Για την περαιτέρω προστασία της εθνικής ασφάλειας, το DOI έχει δηλώσει ότι δεν θα αγοράσει, χρησιμοποιήσει ή υποστηρίξει τη χρήση οποιουδήποτε drone της DJI. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση της χρήσης drones DJI για εναέριες επισκοπήσεις, συλλογή δεδομένων ή οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών.

Η απαγόρευση βασίζεται σε ένα τμήμα του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA) που απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες που προέρχονται από χώρες που αποτελούν απειλή για την αμερικανική ασφάλεια. Το NDAA απαγορεύει συγκεκριμένα τη χρήση προϊόντων ή υπηρεσιών που προέρχονται από την Κίνα ή τη Ρωσία και η DOI έχει καθορίσει ότι τα drones της DJI εμπίπτουν σε αυτήν την απαγόρευση.

Η απαγόρευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών DJI είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ΗΠΑ από πιθανές απειλές ασφαλείας και η DOI δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών γίνεται με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο.