Κυπριακό: Η μπάλα στον Γκουτέρες - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019

Κυπριακό: Η μπάλα στον Γκουτέρες


Τρίτο γύρο συναντήσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έχει σήμερα η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.


Ο δεύτερος κύκλος επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξης μιας συμφωνίας επί της βάσης των Όρων Αναφοράς, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των δεδομένων που έχει μπροστά του, να καλέσει Αναστασιάδη και Ακιντζί σε κοινή συνάντηση μαζί του στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, αυτό στο οποίο κατέληξαν χθες στις χωριστές συναντήσεις οι δύο ηγέτες με την Τζέιν Χολ Λουτ είναι η βάση στην οποία θα στηριχθούν οι Όροι Αναφοράς:
 Α) Το Κοινό Ανακοινωθέν του 2014, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η διαδικασία των συνομιλιών που ακολούθησαν και είχαν οδηγήσει στις διαπραγματεύσεις σε Μον Πελεράν, Γενεύη και Κραν Μοντανά.
Β) Τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τόσο πριν όσο και μετά το 2014.
Γ) Τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ενδεχομένως να μπει ένα λεκτικό που να αναφέρεται στις έξι παραμέτρους χωρίς να γίνεται αναφορά σε ημερομηνία, ώστε να αποφευχθούν προστριβές μεταξύ των δύο πλευρών).
Με αυτό το δεδομένο υπόψη του ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του στο Κυπριακό. Αυτό που γίνεται αντιληπτό στη Λευκωσία είναι πως ο Αντόνιο Γκουτέρες, αφού ενημερωθεί από την Τζέιν Χολ Λουτ, θα αποφασίσει εάν υπάρχει γόνιμο έδαφος για να καλέσει τους δύο ηγέτες σε μια κοινή συνάντηση. Η εκτίμηση της Λευκωσίας είναι πως σ’ εκείνη τη συνάντηση θα γίνει επίσημη αναφορά στους Όρους Αναφοράς.
Παράλληλα είναι ξεκάθαρο πως και τα επόμενα βήματα στην όλη διαδικασία εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Δηλαδή εάν θεωρεί δόκιμο ή όχι να καλέσει στο αμέσως επόμενο διάστημα και μια άτυπη πενταμερή. Αυτό το θέμα θα είναι πιο ξεκάθαρο στο επόμενο διάστημα, εάν η Λουτ πραγματοποιήσει επαφές και με την Τουρκία, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει. Όλοι αντιλαμβάνονται πως για να γίνει διάσκεψη, ακόμα και άτυπη, θα πρέπει να κληθεί η Τουρκία.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι σήμερα θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για τις συναντήσεις που είχε με την Τζέιν Χολ Λουτ και την κατάσταση ευρύτερα στο Κυπριακό, την Αμμόχωστο κ.λπ.
Ανακοίνωσε επίσης ότι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση εν όψει και των επαφών που θα γίνουν τόσο από τον ίδιο τον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό τον μήνα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Απαντώντας για τις πληροφορίες περί ενστάσεων της Αθήνας για μια νέα πενταμερή διάσκεψη ο ΠτΔ τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος που θα έθετε εμπόδια στις προσπάθειες στο Κυπριακό».
Διπλό μήνυμα από Αναστασιάδη
Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε χθες πως για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος θα πρέπει να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως άλλο είναι οι διαβουλεύσεις που γίνονται αυτή την περίοδο και θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη κι άλλο είναι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «κανένας σοβαρός ηγέτης ή λαός δεν θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή των κανονιοφόρων και των παραβιάσεων και να δέχεται εκβιαστικά αυτά που θα του υπαγορεύει ο ισχυρός».
Πέραν όμως από την αναγκαιότητα να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε κι ένα ακόμα παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά το κλίμα. Πρόκειται για τις ενέργειες των Οζερσάι–Τατάρ που στέλνουν το μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν θέλει προχωρήσει η προσπάθεια στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->