Ανάπτυξη 0,4% στην Ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

Ανάπτυξη 0,4% στην Ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνοΑνάπτυξη 0,2% παρουσίασε το ΑΕΠ και αύξηση κατά 0,6% η απασχόληση στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, η αύξηση ήταν της τάξης του 1,3% και 2,1% αντιστοίχως.


Συνολικά, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 χωρών-μελών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% στην Ευρωζώνη και κατά 1,5% στην Ε.Ε.
Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψαν η Κροατία (+1,8%), η Ουγγαρία και η Πολωνία (+1,5% και οι δύο). Επιβράδυνση της ανάπτυξης παρατηρήθηκε μόνο στη Λετονία (-0,1%).
Συγχρόνως, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στην Ευρωζώνη και κατά 1,2% στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασαν η Ουγγαρία (+ 1%), η Ισπανία (+0,7%), όπως και η Ελλάδα, η Λιθουανία και η Ολλανδία (+0,6% σε όλες). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (-0,4%), ενώ τα ποσοστά της απασχόλησης παρέμειναν σταθερά σε Φινλανδία και Σουηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->