Η Ε.Ε. στηρίζει απόλυτα τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Η Ε.Ε. στηρίζει απόλυτα τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν


Την απόλυτη στήριξη της Ε.Ε. στη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, καθώς και την επιθυμία ΗΠΑ και Ιράν να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης επί του θέματος εξέφρασε σήμερα η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η Φεντερίκα Μογκερίνι.


«Θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε με όλα τα μέσα μας και όλη μας την πολιτική βούληση», τόνισε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή της με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας  - των τριών χωρών που είχαν υπογράψει το 2015 τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί επίσης με αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σήμερα για να συζητήσουν για το Ιράν. Όπως είπε η Μογκερίνι, ενημερώθηκε στη διάρκεια της νύχτας για την άφιξη του Πομπέο στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
«Θα βρισκόμαστε όλη την ημέρα εδώ με μια γεμάτη ατζέντα. Επομένως θα δούμε στη διάρκεια της ημέρας πώς και αν θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε μια συνάντηση. Προφανώς και είναι πάντα ευπρόσδεκτος, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια», πρόσθεσε η Μογκερίνι.
Το Ιράν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απόφασή του να  αποσυρθεί από «κάποιες δεσμεύσεις» της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά. Ειδικότερα, η Τεχεράνη απηύθυνε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους ότι εάν δεν συμβάλουν ώστε να βγουν από τη διεθνή απομόνωση δύο κρίσιμοι τομείς της οικονομίας της, αυτοί της τραπεζικής και του πετρελαίου, καθώς πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ, θα αποκηρύξει τους περιορισμούς που εφαρμόζει ως προς τα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει.
Οι Ευρωπαίοι, αν και εκφράζουν τη στήριξή τους στη συμφωνία,  απέρριψαν το τελεσίγραφο της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->