Πώς η μετανάστευση μπορεί να είναι καλή για τα Δυτικά Βαλκάνια - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Saturday, February 9, 2019

Πώς η μετανάστευση μπορεί να είναι καλή για τα Δυτικά ΒαλκάνιαΟι κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων απέτυχαν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της τεράστιας διασποράς τους -σχεδόν έξι εκατομμυρίων- ανά τον κόσμο.

Αυτή η διασπορά διαθέτει τα δίκτυα, τις ικανότητες και τα assets που χρειάζονται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν σε μια εποχή έντονου οικονομικού ανταγωνισμού.

Η εμπειρία της Ιρλανδίας θέτει το πρότυπο: ο σημερινός "παγκόσμιος ιρλανδικός" πληθυσμός είναι μια δικτυωμένη διασπορά που υπερασπίζεται τα ιρλανδικά συμφέροντα ανά τον κόσμο και έχει συμβάλλει αποφασιστικά στο οιικονομικό θαύμα της Ιρλανδίας.

Για να ακολουθήσουν τα βήματα της Ιρλανδίας, τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συγκεντρώσουν επειγόντως στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εμπεριστατωμένων ερευνών σχετικά με το εργατικό δυναμικό, να κατανοήσουν τη διασπορά σωστά και να μάθουν πώς να επικοινωνούν καλύτερα με αυτή.


Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει. Θα πρέπει να θεσπίσει προγράμματα κυκλικής μετανάστευσης έτσι ώστε οι μορφωμένοι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, πλήρως εξοπλισμένοι ώστε να συμβάλουν πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν προτού φύγουν.

No comments:

Post a Comment

-->