Ν. Αναστασιάδης: Στενή συνεργασία με την Ελλάδα για ΑΟΖ, Κυπριακό και Τουρκία - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Friday, February 9, 2018

Ν. Αναστασιάδης: Στενή συνεργασία με την Ελλάδα για ΑΟΖ, Κυπριακό και Τουρκία


«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα τόσο για το θέμα της ΑΟΖ, όσο και για το Κυπριακό και για τις σχέσεις μας με την Τουρκία» τονίζει ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος πρόεδρος δηλώνει ότι παραμένει «αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου» στο Κυπριακό, «τουλάχιστον όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές άμεσα». Επισημαίνει ωστόσο ότι μια Διάσκεψη για το Κυπριακό απαιτεί να γίνει μια καλή προετοιμασία».
«Αν εξαρτάτο από τη δική μας πλευρά δεν θα καταλήγαμε στο ατυχές αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά. Δική μας θέση ήταν ότι εκείνης της Διάσκεψης θα έπρεπε να είχε προηγηθεί πολύ καλή προετοιμασία στα θέματα που αποδείχτηκε ότι προκάλεσαν το 'ναυάγιο'. Είναι για αυτό το λόγο που επιμένουμε πως για μια Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε κατά τις Συνόδους του Μοντ Πελεράν, της Γενεύης και του Κραν Μοντανά» σημειώνει. Προσθέτει ακόμη πως «χωρίς να είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, και ιδιαίτερα χωρίς να συνάδουν με τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, θα είναι μια νέα προσπάθεια, η οποία θα οδηγηθεί και πάλι σε αποτυχία».
Στη συνέντευξή του ο κ. Αναστασιάδης απαντά και σε θέσεις που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν λίγες ημέρες. Ειδικότερα, στη θέση Τσαβούσογλου, ότι «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη νήσο Κύπρο», ο κ. Αναστασιάδης απαντά ότι «Ελλάδα και Κύπρος διαμορφώνουν τις θέσεις τους με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης και μόνον». 
Ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος στέκεται «δίπλα στους αδελφούς μας -της Ελλάδος- σε όλους τους αγώνες και όλες τις προσπάθειές τους σε όλα τα μέτωπα, εθνικά, πολιτικά, οικονομικά κ.ά.».
Ερωτηθείς σχετικά με το Σκοπιανό υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται για ένα πολιτικό, μονάχα θέμα, αλλά για εθνικό, που αγγίζει τις καρδιές και τις ευαισθησίες των απανταχού της γης Ελλήνων». Σημειώνει ωστόσο ότι είναι ένα θέμα που χρήζει χειρισμού από την ίδια την Ελλάδα. «Εμείς συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στους χειρισμούς των αδελφών μας Ελλήνων» καταλήγει.

No comments:

Post a Comment

-->