Εμφανώς μειωμένη η χιονοκάλυψη της χώρας σε σχέση με πέρυσι - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Friday, February 9, 2018

Εμφανώς μειωμένη η χιονοκάλυψη της χώρας σε σχέση με πέρυσιΠολύ περιορισμένη σε σχέση με πέρυσι είναι αυτήν την περίοδο η χιονοκάλυψη της Ελλάδας.


Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέλυσε δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι στις 6 Φεβρουαρίου ήταν καλυμμένα με χιόνι περίπου 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017 το χιόνι κάλυπτε σχεδόν 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή φέτος υπάρχει μια μείωση περίπου 66% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του meteo.gr, Σ. Ντάφη, Κ. Λαγουβάρδο και Β. Κοτρώνη, κατά μέσο όρο την τελευταία 15ετία στις αρχές Φεβρουαρίου είναι καλυμμένα με χιόνι περίπου 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επομένως το 2017 υπήρξε σημαντικά υψηλότερη χιονοκάλυψη από τα συνήθη επίπεδα και φέτος το χιόνι βρίσκεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο χιονομετρικών σταθμών σε ορεινά σημεία των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη στην Κρήτη, σε υψόμετρο 1.580 και 1.480 μέτρων αντίστοιχα. Οι σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2017 και είναι η αρχή ενός χιονομετρικού δικτύου, το οποίο προγραμματίζεται να εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.
Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το ύψος χιονιού και στους δύο αυτούς σταθμούς στην Κρήτη είναι μηδενικό, με τη χιονόστρωση να ξεκινάει από αρκετά μεγαλύτερα υψόμετρα.

No comments:

Post a Comment

-->