Γερμανία: Πίεση στο SPD για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Wednesday, January 24, 2018

Γερμανία: Πίεση στο SPD για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων«Είμαστε στον αγωνιστικό χώρο, έχουμε βάλει τις φανέλες και η άλλη ομάδα δεν βγαίνει», σχολιάζει δηκτικά ο Αντρέας Σόιερ, γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) της Βαυαρίας την ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ότι προτίθενται να ξεκινήσουν την Παρασκευή τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.


Ο κ. Σόιερ απέρριψε και πάλι ουσιώδεις αλλαγές της συμφωνίας των διερευνητικών συζητήσεων. Πρόκειται για «προσύμφωνο, το οποίο αποτελεί την βάση για συνομιλίες με τους Σοσιλαδημοκράτες» όπως τόνισε.
Τόσο ο κ. Σόιερ, όσο και η αντιπρόεδρος του CSU Γιούλια Κλέκνερ έχουν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Καρναβάλι (12 Φεβρουαρίου στην Γερμανία). Επίσης, η κ. Κλέκνερ, επισήμανε στους Σοσιαλδημοκράτες ότι «η επικέντρωση στον εαυτό μας και η ενασχόληση με αυτόν δεν είναι της παρούσης», ενώ πίεση στους Σοσιαλδημοκράτες άσκησε επίσης, ο Φόλκερ Κάουντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU): «Πρέπει εντός δύο-τριών εβδομάδων να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις», είπε
Από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) τονίζεται όμως ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους πιέσουν και υπενθυμίζουν οτι οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό «Τζαμάικα» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων διήρκεσαν 4 εβδομάδες για να καταλήξουν τελικά σε αποτυχία, ενώ οι διερευνητικές Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών διήρκεσαν μόλις 5 μέρες.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η εσωκομματική συζήτηση στο SPD για το αν θα πρέπει ο Μάρτιν Σουλτς να αναλάβει υπουργείο σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό την κ. Μέρκελ, δεδομένου ότι προεκλογικά το είχε αποκλείσει. «Μια στροφή 180° στο θέμα αυτό θα κλόνιζε την αξιοπιστία του Μάρτιν Σουλτς», είπε o υποψήφιος πρόεδρος του SPD του κρατιδίου της Θουριγγίας στην «Welt». Σημειώνεται ότι πολλοί στο SPD θεωρούν ότι ο Μάρτιν Σουλτς προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών.
H Μανουέλα Σβέζιχ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD και πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, προέτρεψε το κόμμα της αντί των εσωκομματικών συζητήσεων για τα πρόσωπα, αλλά ιδίως για τις ηγετικές αδυναμίες του Μάρτιν Σουλτς «να επικεντρωθεί επειγόντως στο περιεχόμενο και να δώσει έμφαση στην ουσία, στο πρόγραμμά του», τοποθετούμενη έτσι εμμέσως αρνητικά στις παραινέσεις Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι ζητούν από τον Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί εκ των προτέρων από οποιοδήποτε υπουργικό θώκο, εάν σχηματισθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

No comments:

Post a Comment

-->