Ιερά Σύνοδος: Συμμετοχή στα συλλαλητήρια κατά συνείδηση, αλλά με σύνεση - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Friday, January 26, 2018

Ιερά Σύνοδος: Συμμετοχή στα συλλαλητήρια κατά συνείδηση, αλλά με σύνεσηΚαρφιά για τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το Σκοπιανό επεφύλαξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, ενώ για το ζήτημα της συμμετοχής των ιεραρχών στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό τόνισε ότι σέβεται το δικαίωμά τους να πράττουν κατά συνείδηση. 


«Ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας», τονίζει το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο και συμπληρώνει: «Μιας θέσης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, διετύπωσε με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις ιερές μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου λαού και σύσσωμου του οικουμενικού ελληνισμού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα».
Επ' αυτού, μάλιστα, επισημαίνει: «Γιατί στο όνομα "Μακεδονία" περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων».
Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη λύπη και την πικρία της, «διότι κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν την νηφάλια και ενωτική επισήμανση» του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου «περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας», στη διάρκεια της ενημέρωσής του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
Ακολούθως δηλώνει ότι «δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά παίγνια εις βάρος της» και σημειώνει πως «μόνη της ιερή ευθύνη είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. 'Αλλωστε, στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές ή μικροπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες».
Για τα συλλαλητήρια στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «στο πλαίσιο της ελεύθερης εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση με σύνεση και υπευθυνότητα».
«Η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα», συμπληρώνει.
Εξάλλου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να τελέσει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου συνοδική θεία λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του μακεδονικού αγώνα Παύλου Μελά και όλων των μακεδονομάχων, στον τόπο όπου έπεσαν, στη Στάτιστα της Μητρόπολης Καστοριάς

No comments:

Post a Comment

-->