Μακρόν και Μέρκελ οι «βεντέτες» της Τετάρτης στο Νταβός - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Wednesday, January 24, 2018

Μακρόν και Μέρκελ οι «βεντέτες» της Τετάρτης στο ΝταβόςΗμέρα της Ευρώπης είναι η Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που θεωρείται από ορισμένους πολιτικά αποδυναμωμένη και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που έχει ήδη κατακτήσει μέρος των συμμετεχόντων, να αναδεικνύονται σε βεντέτες της δεύτερης ημέρας της διάσκεψης του Νταβός.


Ποιος θα είναι ο ηγέτης που θα επιβληθεί με το βάρος του στην παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που φθάνει την Πέμπτη στο ελβετικό θέρετρο και αναμένεται να επικεντρώσει την ομιλία του στο προσφιλές του σύνθημα «Πρώτα η Αμερική»;
Πολλοί στο Νταβός στοιχηματίζουν στο πρόσωπο του προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος υποδέχθηκε τη Δευτέρα στις Βερσαλλίες πλήθος μεγαλοεπιχειρηματιών, ως προοίμιο του Νταβός, για να τους πείσει «να επιλέξουν τη Γαλλία».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, απορροφημένη από τις προσπάθειες για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, είναι λιγότερο παρούσα το τελευταίο διάστημα στη διεθνή σκηνή.
Σύμφωνα με το κύριο άρθρο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, μία «ταλαιπωρημένη» Άνγκελα Μέρκελ προσέρχεται στο Νταβός, καταδικασμένη να μείνει στη σκιά του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Μέρκελ εξακολουθεί να μην έχει κυβέρνηση. Ο Μακρόν φτιάχνει ιστορία αυτήν την στιγμή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρίτσαρντ Εντελμαν, επικεφαλής μεγάλης εταιρείας δημοσίων σχέσεων.
Οι ισχυροί του κόσμου βλέπουν επίσης με καλό μάτι τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και την αγορά εργασίας που εφαρμόζονται στη Γαλλία.
Η «ελπίδα» που ονομάζεται Μακρόν
«Είναι μακριά η εποχή που η Μέρκελ μπορούσε να θεωρήσει ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει υπό τη δική της και μόνη ηγεσία, με μία πολύ αδύναμη Γαλλία», γράφει η Τζούντι Ντέμπσι σε σημείωμά της για το ινστιτούτο Carnegie Europe. «Ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβαλε ριζικά τις κινήσεις, τους ρυθμούς και τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
«Είναι η ελπίδα. Είναι ο τύπος που ίδρυσε το δικό του κόμμα, έχει ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων», δηλώνει πιο γλαφυρά ο Ρίτσαρντ Εντελμαν.
Πέραν της Γαλλίας και της Γερμανίας, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποπειραθούν να κερδίσουν την εύνοια του κόσμου του Νταβός.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, για παράδειγμα, που έρχεται για να απευθύνει ομιλία λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του.
Ή επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγους μήνες πριν από το τέλος του προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε θα απευθύνει επίσης ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει την προσοχή εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Καταλονία.
Το Νταβός θα περιμένει μέχρι αύριο για να ακούσει την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ελπίζοντας να μάθει κάτι περισσότερο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit.

No comments:

Post a Comment

-->