Οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τις ΗΠΑ με στοιχεία για Ρώσους χάκερ - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Friday, January 26, 2018

Οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τις ΗΠΑ με στοιχεία για Ρώσους χάκερ


Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Ολλανδίας παρείχαν «καθοριστικές αποδείξεις» στις αντίστοιχες αμερικανικές για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγορήθηκαν αμέσως από το Κρεμλίνο ότι τροφοδοτούν την «αντιρωσική υστερία».


Αφού διείσδυσαν στο δίκτυο ομάδας Ρώσων χάκερ, γνωστού με την ονομασία «Cozy Bear», οι Ολλανδοί πράκτορες ειδοποίησαν τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενώ παρακολουθούσαν τους κυβερνοπειρατές να κατεβάζουν «χιλιάδες» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν από τις εκλογές.
Οι ολλανδικές υπηρεσίεες γενικών πληροφοριών και ασφάλειας (AIVD) παρακολουθούσαν τους χάκερ από το 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας De Volksrant και την εκπομπή Nieuwsuur της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με τα μέσα αυτά, που επικαλούνται ανώνυμες αμερικανικές και ολλανδικές πηγές, οι AIVD παρείχαν «καθοριστικές αποδείξεις για τη ρωσική ανάμιξη», καθώς και τεχνικές αποδείξεις για την κυβερνοπειρατεία στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ.
Αφού μπήκαν τυχαία στο δίκτυο των ηλεκτρονικών υπολογιστών του δικτύου, που διευθυνόταν από κτήριο κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, οι πράκτορες απέκτησαν επίσης πρόσβαση στις κάμερες ασφαλείας που παρακολουθούσαν τον χώρο. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών όχι μόνο μπορούσαν να δουν τι κάνουν οι Ρώσοι, αλλά μπορούν να δουν και ποιος το κάνει», εξήγησε η De Volksrant.
Οι AIVD ενημέρωσαν τις αμερικανικές αρχές το 2015 όταν αντιλήφθηκαν τη δράση των Ρώσων χάκερ και το γεγονός ότι είχαν διεισδύσει σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ηγετικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και μετέφεραν χιλιάδες μηνύματα και έγγραφα, συνεχίζει η εφημερία. «Ωστόσο, πέρασαν μήνες μέχρι οι ΗΠΑ να αντιληφθούν τι σήμαινε αυτή η προειδοποίηση, ότι με αυτήν την πειρατεία οι Ρώσοι παρενέβαιναν στις αμερικανικές εκλογές. Και οι χάκερ των AIVD το είδαν να συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους», τονίζει.
Κρεμλίνο: «Αντιρωσική υστερία»
Εκπρόσωπος της ολλανδικής υπηρεσίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, δηλώνοντας ότι «δεν σχολιάζει ποτέ τις επιχειρήσεις».
Οι εικόνες από τις κάμερες παρακολούθησης οδήγησαν τις AIVD στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας Cozy Bear διεθύνεται από τη ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών SVR.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι η Μόσχα «ούτε άκουσε, ούτε είδε τέτοιες ανακοινώσεις από τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες για το θέμα» και πρόσθεσε: «Αν οι ολλανδικές εφημερίδες θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά της αντιρωσικής υστερίας που επικρατεί στις ΗΠΑ, αυτή δεν είναι και η πιο ευγενής δραστηριότητα. Και το να βασίζεται κανείς σε πληροφορίες προερχόμενες από τις ολλανδικές εφημερίδες δεν είναι και το καλύτερο».
Η παρακολούθηση του Cozy Bear από τις ολλανδικές υπηρεσίες διήρκησε από ένα μέχρι δυόμισι χρόνια.

No comments:

Post a Comment

-->