Παρίσι: Σύνοδος κατά της χρήσης χημικών στη Συρία - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Tuesday, January 23, 2018

Παρίσι: Σύνοδος κατά της χρήσης χημικών στη ΣυρίαΤριάντα χώρες θα ξεκινήσουν σήμερα στο Παρίσι μια πρωτοβουλία, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις χημικές επιθέσεις στη Συρία και αλλού, αλλά και για να μπορέσουν να παρακάμψουν ενδεχόμενο βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ.


Σύμφωνα με γαλλικές εκτιμήσεις, από το 2012 ως το 2017 έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον 30 χημικές επιθέσεις στη Συρία.
Η σύνοδος αυτή αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας διπλωματικής προσπάθειας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ την Πέμπτη στη Βιένη και το Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου που πρόκειται να φιλοξενήσει η Ρωσία στις 30 Ιανουαρίου στο Σότσι.
Μάλιστα θα διεξαχθεί μετά τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε χθες Δευτέρα μία ακόμη χημική επίθεση εναντίον του θύλακα των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό. Μετά τις καταγγελίες αυτές οι ΗΠΑ επέκριναν τη Ρωσία ότι δεν φροντίζει να συνετίσει τον σύμμαχό της.
Ο Τίλερσον, ο οποίος παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου την αμερικανική στρατηγική στη Συρία, θα συζητήσει για την ειρηνευτική διαδικασία και την κατάσταση επί του πεδίου μετά την έναρξη το Σάββατο της επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.
«Ανησυχούμε για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία», είχε δηλώσει χθες Δευτέρα από το Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Μάλιστα ζήτησε για μία ακόμη φορά από την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».
Πριν την έναρξη της συνόδου κατά της χρήσης χημικών όπλων ο κ. Τίλερσον θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP

No comments:

Post a Comment

-->