ΗΠΑ: Απογοήτευση στους «ονειροπόλους» για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη Γερουσία - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Tuesday, January 23, 2018

ΗΠΑ: Απογοήτευση στους «ονειροπόλους» για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη ΓερουσίαΟι «Ονειροπόλοι», παράτυποι μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, αισθάνονται εξοργισμένοι και απογοητευμένοι μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γερουσία για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, στην οποία δεν περιλαμβάνεται κάποια πρόβλεψη για το νομικό τους καθεστώς.


Οι Δημοκρατικοί δέχθηκαν το νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους έως τις 8 Φεβρουαρίου με αντάλλαγμα τη δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων να διεξαχθεί συζήτηση για το καθεστώς των «Ονειροπόλων».
«Είναι ανεύθυνο από την πλευρά όλων στο Κογκρέσο να μην περάσουν» κάποια νομοθεσία, δήλωσε ο Χοβάν Ροντρίγκες, 27 ετών, που ήρθε στις ΗΠΑ από το Μεξικό σε ηλικία τριών ετών. «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος».
Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να τερματιστεί τον Μάρτιο το πρόγραμμα DACA, το οποίο υιοθετήθηκε το 2012 από την κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα και προστάτευε από την απέλαση περίπου 700.000 «Ονειροπόλους».
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, κάποιοι «Ονειροπόλοι» έκλεισαν προσωρινά την είσοδο της Disneyland στην Καλιφόρνια. Πορείες και διαμαρτυρίες είναι προγραμματισμένες στο Λος Άντζελες, στο Σαν Ντιέγκο, στην Ουάσινγκτον και αλλού.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι πιστεύει πως θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να φέρει μια συμφωνία για το DACA στη Γερουσία και να καταφέρει να υιοθετηθεί.
Ο Σούμερ τόνισε εξάλλου ότι πιστεύει πως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς ΜακΚόνελ θα τιμήσει τη δέσμευσή του να ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα. «Αν δεν τιμήσει τη συμφωνία μας, θα έχει καταπατήσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των Δημοκρατικών γερουσιαστών, αλλά και μελών του κόμματός του».
Ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει ότι θα εκφράσουν την οργή τους στην κάλπη, καταψηφίζοντας τους Ρεπουμπλικανούς που επιτίθενται στους παράτυπους μετανάστες αλλά και τους Δημοκρατικούς που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.
Ωστόσο οποιαδήποτε νομοθεσία για την προστασία των «Ονειροπόλων» καταφέρει να περάσει στη Γερουσία, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην πιο συντηρητική, λόγω της άνετης πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών, Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός κι αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να κερδίσουν περισσότερες έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και μπορέσουν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση, εκτίμησε ο Λάρι Σαμπάτο, πολιτικός αναλυτής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

No comments:

Post a Comment

-->