ΗΠΑ: Σημαντικό πλήγμα στην «ουδετερότητα του Διαδικτύου», με απόφαση της FCC - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Monday, December 18, 2017

ΗΠΑ: Σημαντικό πλήγμα στην «ουδετερότητα του Διαδικτύου», με απόφαση της FCCΣημαντικό πλήγμα σε βάρος της «ουδετερότητας του Διαδικτύου» («net neutrality») συνιστά η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (Federal Communications Commission), στις ΗΠΑ, η οποία ψήφισε υπέρ της κατάργησης κανονισμών οι οποίοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται στο Ίντερνετ οι χρήστες του.


Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν οι New York Times, η επιτροπή προέβη στην κατάργηση κανονισμών «ουδετερότητας του Διαδικτύου» που απαγόρευαν στους παρόχους να μπλοκάρουν ιστοσελίδες ή να χρεώνουν για υψηλότερης ποιότητας και ταχύτητας υπηρεσίες ή συγκεκριμένο υλικό/ περιεχόμενο. Επίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται πλέον ευθέως την παροχή Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων σαν να ήταν υπηρεσία κοινής ωφέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) θα μπορούν πλέον να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τα δεδομένα συγκεκριμένων υπηρεσιών και να χρεώνουν τους χρήστες ανάλογα με τις υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποιούν.
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει την απόφαση του εν λόγω φορέα το 2015, επί Ομπάμα, περί καθεστώτος ισχυρότερης επίβλεψης των παρόχων broadband καθώς οι Αμερικανοί στρέφονταν όλο και περισσότερο στο Ίντερνετ για τους σκοπούς επικοινωνίας τους. Για να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή η συγκεκριμένη απόφαση θα χρειαστούν εβδομάδες- ωστόσο η πολιτική και νομική αντιπαράθεση έχει αρχίσει, με πολλούς Δημοκρατικούς να ζητούν νομοσχέδιο για αποκατάσταση των σχετικήν κανόνων και κανομισμών και άλλους να προαναγγέλλουν αγωγές για να εμποδιστούν αυτές οι αλλαγές.
Εν όψει της ψηφοφορίας (που, όπως αναφέρει το BBC, είχε αποτέλεσμα τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά) διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της FCC για να διαμαρτυρηθούν: Πολλοί πολέμιοι των αλλαγών αυτών υποστηρίζουν πως θα καταστήσουν το Ίντερνετ λιγότερο ανοικτό και προσβάσιμο. Ωστόσο, ο επικεφαλής της FCC, Ατζίτ Πάι, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν την καινοτομία και θα ενθαρρύνουν τους παρόχους να επενδύσουν σε ταχύτερες συνδέσεις για ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Μάλιστα, υποστήριξε πως οι αλλαγές αυτές «αποκαθιστούν την ελευθερία του Ίντερνετ».
Από τεχνικής άποψης, η ψηφοφορία έγινε για να αναταξινομηθεί το ευρυζωνικό Ίντερνετ ως υπηρεσία που έχει να κάνει με πληροφορίες αντί για τηλεπικοινωνίες. Το αποτέλεσμα είναι πως πλέον η FCC δεν θα έχει πλέον την αρμοδιότητα της ρύθμισης θεμάτων που έχουν να κάνουν με τους παρόχους, αλλά η σχετική δικαιοδοσία θα περάσει σε άλλον φορά, την FTC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου), με βασική ευθύνη να ελέγχει εάν οι εταιρείες αποκαλύπτουν εάν και πότε μπλοκάρουν, επιταχύνουν ή επιβραδύνουν δεδομένα, αντί να απαγορεύει πλήρως τέτοιες πρακτικές.

No comments:

Post a Comment

-->