ΗΠΑ: Ορατός ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Wednesday, December 20, 2017

ΗΠΑ: Ορατός ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας της κυβέρνησηςOρατός παραμένει ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας, με τις δαπάνες του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare) να διχάζουν τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, όπως μεταδίδει το CNN.


Η λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτός κι αν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για τις μεσοπρόθεσμες δαπάνες της, πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (22 Δεκεμβρίου) οπότε και λήγει η ισχύ προηγούμενου έκτακτου νομοθετήματος για την κάλυψη των άμεσων ομοσπονδιακών δαπανών. «Η κατάσταση μοιάζει με την περίπτωση να έχει κάποιος διαγνωστεί ότι δεν πάσχει από καρκίνο και να παρασυρθεί μετά από μια νταλίκα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκ Γουόλκερ που εκλέγεται στην Βόρεια Καρολίνα και ηγείται μιας συντηρητικής ομάδας για οικονομικά θέματα.
Ο Γουόλκερ ανησυχεί για το ενδεχόμενο αμέσως μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία να εντάξει τη χρηματοδότηση του Obamacare στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία να ενσωματώσουν στο ίδιο νομοσχέδιο τις δαπάνες των προγραμμάτων αποκατάστασης των καταστροφών για τις περιοχές των ΗΠΑ που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλεψη αντιστάθμισης τους, από την διαχείριση άλλων προγραμμάτων. Στο επίκεντρο της παραπάνω ανησυχίας βρίσκεται το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ελλείμματος, στον κεντρικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ενημερώσει ότι θα προσθέσουν δαπάνες 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση καταστροφών, στην δική τους έκδοση του νομοσχεδίου για τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και αμυντικών δαπανών. Η ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση του νομοσχεδίου των ομοσπονδιακών δαπανών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν περιμένουν κάποια βοήθεια από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι παραπονούνται ότι έμειναν εκτός της διεξαγωγής των σχετικών διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα γίνει αποδεκτό από την Γερουσία»
Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό, εκτιμάται ότι δεν θα γίνει αποδεκτό από την Γερουσία, καθώς οι Δημοκρατικοί στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει συμφωνία για την χρηματοδότηση όλων των ομοσπονδιακών προγραμμάτων, μαζί με τις ανάγκες χρηματοδότησης του αμερικανικού Πενταγώνου. Έτσι, οι γερουσιαστές αναμένεται ότι θα απομονώσουν τις αμυντικές δαπάνες και θα στείλουν το νομοσχέδιο πίσω στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προκαλώντας την οργή των μελών του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Γερουσιαστή Σούζαν Κόλινς από το Μέιν προκειμένου στο νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες να συμπεριληφθούν και οι δαπάνες για τη μείωση του κόστους υγειονομικής ασφάλισης για τους Αμερικανούς με χαμηλά εισοδήματα στο πλαίσιο λειτουργίας του Obamacare. Η συμφωνία αυτή, έγινε για την θετική ψήφο της Κόλινς στο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.
«Δεν της δώσαμε μία τέτοια διαβεβαίωση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπράντλεϊ Μπάιρν από την Αλαμπάμα, διευκρινίζοντας ότι: «η γερουσιαστής μπορεί να πήρε μία τέτοια διαβεβαίωση από την ηγεσία της Γερουσίας και όχι από την Βουλή των Αντιπροσώπων».
Στην ψήφιση μεσοπρόθεσμων νομοσχεδίων για τις ομοσπονδιακές δαπάνες αντιδρούν αρνητικά οι συντηρητικοί, προκαλώντας προβλήματα στην διαδικασία. Έτσι, θεωρείται πιθανό να προκληθεί πρόβλημα για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου μέχρι την λήξη της προθεσμίας που σήμερα παραμένει ενεργή, αναγκάζοντας τα μέλη του Κογκρέσου να καθυστερήσουν την προγραμματισμένη για την Παρασκευή αναχώρησή τους από την Ουάσινγκτον, για τις διακοπές των εορτών.
«Ο συμβιβασμός αυτός, θα καταπέσει στην ολομέλεια. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν έχει καταστήσει σαφές ότι η ηγεσία (των Ρεπουμπλικάνων) στην Γερουσία μπορεί να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε δεσμεύσεις κρίνει σκόπιμες, σχετικά με το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις αυτές, δεν έχουν ισχύ στην Βουλή των Αντιπροσώπων και τα μέλη μας. Στην περίπτωση που καταλήξουμε σε κάτι τέτοιο, νομίζω ότι θα είναι καταστροφικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Κολ, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Δεν υπάρχει η συναίνεση στην Βουλή των Αντιπροσώπων για μία τέτοια εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Μίντοους από την Βόρεια Καρολίνα που προεδρεύει στην συντηρητική ομάδα (House Freedom Caucus). Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δηλώνουν ότι δεν θα συμπράξουν σε κινήσεις της τελευταίας στιγμής για την προώθηση μιας εξέλιξης που έχει αποφασίσει η Γερουσία. Έτσι, είναι ενδεχόμενο να συνεχιστεί το νομοθετικό πινγκ πονγκ μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων, στην περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων αφαιρέσει από το νομοσχέδιο των δαπανών τις προβλέψεις για την κάλυψη των δαπανών υγειονομικής ασφάλισης και το στείλει για την διεξαγωγή ψηφοφορίας, πίσω στην Γερουσία.
Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο για την ψήφιση ενός μεσοπρόθεσμου νομοσχεδίου ομοσπονδιακών δαπανών, θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο την λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέχρι μεθαύριο τα μεσάνυχτα.
Στο μεταξύ, την στρατηγική τους στο ζήτημα που προκύπτει με την κάλυψη των οικονομικών δαπανών του Obamacare, καθορίζουν και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που αντιδρούν στην ψήφιση δαπανών που αυξάνουν το έλλειμμα.
Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτιμούν ότι ίσως ο Μακόνελ μεταθέσει το ζήτημα της χρηματοδότησης του Obamacare για τις αρχές του 2018, διευκολύνοντας την πορεία των εξελίξεων για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Πηγή: CNN

No comments:

Post a Comment

-->