Ένας ηγέτης της ένωσης Batoto Yetu Portugal, η οποία εργάζεται με παιδιά και νέους, υπερασπίστηκε σήμερα τη δημιουργία στην Πορτογαλία ενός χώρου που θα γιορτάζει την παρουσία του αφρικανικού πολιτισμού, τονίζοντας ότι οι Πορτογάλοι είναι «ένας λαός αναμεμειγμένος με διάφορους λαούς».
«Δεν υπάρχει κανένα μέρος όπου να γιορτάζεται αυτή η αφρικανική παρουσία. Για παράδειγμα, υπάρχει το ίδρυμα Orient, αλλά δεν υπάρχει ίδρυμα της Αφρικής ή μουσείο της Αφρικής», δήλωσε ο Djuzé Neves στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.
Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένα μέρος όπου μπορούμε να μάθουμε, με τεχνικό τρόπο, για αυτές τις λεπτομέρειες».
Ο Djuzé Neves μιλούσε στο περιθώριο μιας ξενάγησης στις πιο εμβληματικές διαδρομές της αφρικανικής παρουσίας στην Πορτογαλία που εντάσσονται στη διαδρομή «Χώροι της αφρικανικής παρουσίας στη Λισαβόνα» που δημιούργησε η ένωση το 2016.
Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι σε οπτικό επίπεδο υπάρχουν «λίγες αναφορές» σε αυτή την ιστορία, για τον Djuzé Neves τα ορατά και αόρατα ίχνη του αφρικανικού πολιτισμού είναι παρόντα στις μαρτυρίες των ίδιων των ανθρώπων, και έτσι τους κάλεσε να μοιραστούν αυτές τις ιδέες που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί, δείχνοντας ανοιχτός στη συλλογή τους.
«Ολόκληρη η πόλη έχει υποστεί πολλές αλλαγές εδώ και σήμερα έχουμε ελάχιστα ορατά σημεία αναφοράς. Αλλά στις ιστορίες των ανθρώπων, θα θέλαμε πάρα πολύ να μάθουμε περισσότερες ιστορίες από τους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι θα μιλούσαν για τη δική τους καταγωγή και θα μας έλεγαν λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την παρουσία, γιατί υπάρχουν, εμείς είμαστε αυτοί που δεν έχουμε ακόμα γνώση και επομένως, είμαστε ανοιχτοί να λάβουμε αυτές τις πληροφορίες και να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να τις γνωρίζουμε», δήλωσε.
Ο επικεφαλής της ένωσης εξήγησε ότι η Batoto Yetu Portugal εργάζεται πάνω σε αυτά τα θέματα «με εθελοντές, ιστορικούς, αρχιτέκτονες, σεφ, αρχαιολόγους» και, στην ουσία, «με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να αποκτήσουμε αξιόπιστα τεχνικά στοιχεία για να τα μεταδώσουμε στους τουρίστες. Ο Djuzé Neves τονίζει, ωστόσο, ότι «υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες που μπορούν να αποκτηθούν με άλλους τρόπους και μέσα».
«Η ιδέα είναι επίσης να ενθαρρύνουμε άλλους τομείς της κοινωνίας να ενδιαφερθούν για το θέμα αυτό, να το εκτιμήσουν, να το υποστηρίξουν. Έχουμε πάντα ανάγκη από υποστήριξη, είτε υλικοτεχνική είτε οικονομική», εξήγησε.
Σε αυτή τη συμβίωση των πολιτισμών ο ηγέτης είπε ότι βρίσκει τη ρίζα αυτών των δύο λαών που αλληλοεπηρεάζονται. «Όλοι μας είμαστε λίγο από αυτά τα μείγματα», είπε.
«Οι Πορτογάλοι, κατά βάθος, είναι ένας λαός αναμεμειγμένος με διάφορους άλλους λαούς που ήρθαν εδώ και ένας από αυτούς είναι ο αφρικανικός λαός. Και, ως εκ τούτου, το βλέπουμε αυτό στους Πορτογάλους, στους ίδιους τους ανθρώπους που υπάρχουν εδώ και τώρα», είπε.
Οι επιρροές για τις οποίες μιλάει μπορούν, κατά τη γνώμη του, να γίνουν αισθητές τόσο σε όσους ακούν παραδοσιακή πορτογαλική μουσική όσο και σε όσους προσπαθούν να ικανοποιήσουν την πείνα τους με ένα τυπικό πιάτο.
Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς στο φάντο, αλλά και στην πορτογαλική κουζίνα, η οποία για χρόνια βασιζόταν στη συμβολή ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής που έφεραν τις πρακτικές τους, τα καρυκεύματα τους, τον τρόπο μαγειρέματος του κοτόπουλου, τον τρόπο του churrasco, το cozido à portuguesa.
Με επίκεντρο την περίοδο της αποικιοκρατίας και της δουλείας, αυτό το έργο του Batoto Yetu Portugal αναζητά παλαιότερες αναφορές σε εκείνες τις εποχές. Αυτή η ευρεία θεώρηση είναι που τον οδηγεί να σχολιάσει, στο τέλος της επίσκεψης, το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη ρατσισμός και, όπως εξήγησε, ότι δεν το έκανε ακριβώς για να τονίσει την ιδέα ότι αυτό «δεν είναι το επίκεντρο, δεν είναι ο σκοπός του έργου».
«Οι ξένοι μιλούν πολύ περισσότερο για την παρουσία των Μαυριτανών και αυτή τη σύνδεση με την Αφρική παρά για τις πιο πρόσφατες περιόδους. Θέλουν να μάθουν πολύ περισσότερα για εκείνη τη μαυριτανική περίοδο και θέτουν ερωτήματα και φέρνουν νέες πληροφορίες. Εν ολίγοις, είναι ένας κόσμος της ιστορίας που περνάει από εδώ, όπως περνάει και από άλλες διασπορές», ανέφερε.
Με βάση τα όσα έφεραν οι αφρικανικοί λαοί στο πέρασμα των αιώνων, ο Djuzé Neves καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Λισαβόνα είναι ένα υπαίθριο μουσείο», η ιστορία του οποίου είναι για όλους.
«Αυτή δεν είναι μόνο μια ιστορία για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής. Είναι μια πορτογαλική ιστορία για όλους και, επομένως, αν όλοι τη γνωρίζουν, θα γνωριστούμε καλύτερα και σίγουρα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον», δήλωσε.
Ο επικεφαλής της ένωσης δήλωσε ότι, με αυτές τις πρωτοβουλίες, υπάρχει γνώση που, όταν μεταδίδεται, γίνεται συμβολή που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών των σχέσεων.
«Η συμβολή μας είναι μικρή. Νομίζω ότι είναι μια μικρή συμβολή με τη θετική έννοια της γνωριμίας, της εκτίμησης, του εμπλουτισμού της ιστορίας μας, του λαού μας», είπε.
Και εκφράζει τη λύπη του που αυτές οι εξηγήσεις και οι λεπτομέρειες δεν δίνονται στους χώρους εκπαίδευσης, δηλώνοντας: «Η ενημέρωση για αυτή την περίοδο, για την ανθρώπινη κατασκευή μας θα πρέπει να ξεκινά από το σχολείο».
Η συμβολή της αφρικανικής και της πορτογαλικής κουλτούρας απέδωσε καρπούς που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και ο Djuzé Neves πιστεύει ότι «από αυτές τις μεταβάσεις δημιουργείται η Πορτογαλία».