Ο υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποιεί τους ακτιβιστές για το κλίμα

Πολιτικη

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν βλέπει επίσης συνέπειες στο αστικό δίκαιο για τους ακτιβιστές του κλίματος. Μπορεί να χρειαστεί να καταβάλουν σημαντικά ποσά ως αποζημίωση.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν προειδοποίησε τα μέλη της ομάδας «Τελευταία Γενιά» για υψηλές αξιώσεις αποζημίωσης ως αποτέλεσμα της δράσης τους. «Αυτοί που μπλοκάρουν τα αεροδρόμια πρέπει να γνωρίζουν ότι προκαλούν μερικές φορές σημαντική οικονομική ζημία», δήλωσε ο πολιτικός του FDP στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND/Σάββατο). «Πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά συγκεντρώνονται», ξεκαθάρισε ο Buschmann.

Προειδοποίησε τους ακτιβιστές: «Εάν οι ζημιωθέντες διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις από τους ρυπαντές, θα πρέπει να πληρώνουν αυτές τις αποζημιώσεις για το υπόλοιπο της ζωής τους υπό ορισμένες συνθήκες. Ως εκ τούτου, ο καθένας θα πρέπει να αποφεύγει να αποκτά μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αεροδρόμια. Διότι αυτό δεν έχει μόνο ποινική διάσταση, αλλά και αστική διάσταση».

Τα εγκλήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενο
Κατά την άποψη του Bushman, οι ακτιβιστές της ομάδας είναι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να διαπράξουν εγκλήματα για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου. «Με αυτόν τον τρόπο, θέτουν τους εαυτούς τους στο περιθώριο. Ο νόμος ισχύει για όλους», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μόλις το κοινό αρχίσει να αποδέχεται τέτοιες ενέργειες, οι εγκληματικές πράξεις ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης θα μπορούσαν να γίνουν δημοφιλείς. «Στη συνέχεια, επίσης, οι πλευρικοί στοχαστές, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και όποιος άλλος θα επικαλεστεί τη λεγόμενη πολιτική ανυπακοή. Δεν πρέπει να αλλάξουμε τα στάνταρ μας εδώ», προειδοποίησε ο Buschmann.

Από τις αρχές του 2022, η «Τελευταία Γενιά» έχει αποκλείσει εξόδους αυτοκινητοδρόμων και διασταυρώσεις στο Βερολίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να αγωνιστεί για περισσότερη προστασία του κλίματος. Επιπλέον, υπήρξαν δράσεις σε μουσεία, γήπεδα, υπουργεία, αεροδρόμια και αγωγούς πετρελαίου.