Μέχρι το 2025 παρατείνεται το μέτρο του clawback, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ψηφίστηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.
Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για παράταση της ισχύς του μέτρου της αυτόματης επιστροφής για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης εντάχθηκε σε τροπολογία που αφορούσε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες φυσικών καταστροφών. Την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης καλούνται να καλύψουν για ακόμη μία φορά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, την ώρα που πίστευαν ότι το άδικο και στρεβλό αυτό μέτρο, επιτέλους θα λήξει. Η κάλυψη του clawback από τη φαρμακοβιομηχανία, αφορά τόσο τη νοσοκομειακή, όσο και την εξωνοσοκομειακή δαπάνη.
Εάν υπάρχει ωστόσο ένα θετικό στοιχείο στην τροπολογία, αυτό είναι αναμφισβήτητα, η συνυπευθυνότητα, η οποία εισάγεται, με την λογική ότι και οι δύο πλευρές- Πολιτεία και φαρμακευτικός κλάδος- θα πρέπει να πορευθούν μαζί, να συνομιλήσουν, να διαπραγματευτούν και τελικά να αποφασίσουν αντικειμενικά και με υπευθυνότητα για τις δαπάνες. Διότι στόχος είναι και οι ασθενείς να έχουν στην ώρα τους την θεραπεία που χρειάζονται, αλλά και οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες. Διότι το clawback- το οποίο εφαρμόστηκε από το 2012- δεν αποτελεί μόνο ένα άδικο, στρεβλό και εισπρακτικό μέτρο, αλλά και ένα φρένο για επενδύσεις, τις οποίες έχει τόσο ανάγκη ο τόπος και οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Ένα άλλο σημείο, το οποίο χαρακτηρίζεται θετικό από την πλευρά του κλάδου, και έχει εισαχθεί στην τροπολογία, είναι η σύνδεση του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, από το 2023 και μετά. Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, «το στοιχείο αυτό, το συζητούσαμε και πριν την πανδημία, ωστόσο η υγειονομική κρίση έφερε όπως είδαμε ραγδαίες αλλαγές. Η πανδημία έφερε μείωση στον Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Ευελπιστούμε η σύνδεση της φαρμακευτικής δαπάνης με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να μπορέσει να γίνει εφικτή και να αποδώσει καρπούς μετά το 2022. Στην λογική αυτή, μπορεί να λειτουργήσουν και άλλα μέτρα, όπως τα Πρωτόκολλα, ο καλύτερος έλεγχος των γιατρών, αλλά και άλλων φορέων, όπως ο ΕΟΠΥΥ, καθώς και ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ώστε να μπορέσουμε να δούμε με ακρίβεια, που ξοδεύονται τα χρήματα», τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου.