Έξι Έθνη 2023: η πρόοδος θα επιβεβαιωθεί, ο Ange Capuozzo θα ηγηθεί της νέας γενιάς… Η Ιταλία σε τέσσερις ειδήσεις

Αθλητισμος

Οι Ιταλοί υποδέχονται τη γαλλική ομάδα στον πρώτο τους αγώνα στο τουρνουά την Κυριακή (4μμ).

Μια χρονιά με Παγκόσμιο Κύπελλο, με τη Γαλλία να θέτει ξανά σε κίνδυνο τον τίτλο της… Το τουρνουά Έξι Εθνών του 2023 θα ξεκινήσει στις 4 και 5 Φεβρουαρίου. Είναι η πρώτη φορά που μια χώρα παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και είναι η πρώτη φορά που μια χώρα παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετά τη Γαλλία, την Ουαλία, την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία, ακολουθεί το τελευταίο έθνος: η Ιταλία, η πρώτη οικοδέσποινα των Μπλε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Η δυναμική: επιβεβαίωση της προόδου
Οι Ιταλοί θέλουν να συνεχίσουν στην ίδια βάση με το 2022. Ηττήθηκε από την Ουαλία στο Κάρντιφ κατά τη διάρκεια του Τουρνουά Έξι Εθνών και στη συνέχεια από την Αυστραλία κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιοδείας για πρώτη φορά στην ιστορία της. «Είναι μια ομάδα που έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση για το 2022», δήλωσε ο Δημήτρης Γιαχβίλι. «Είχαν μια σειρά καλών αποτελεσμάτων και αυτό δημιούργησε μια θετική δυναμική, η οποία είναι δυνητικά επικίνδυνη», συμφώνησε ο Vincent Clerc. Με αρκετές επιλογές να προχωρούν θολά και τρεις δεξιώσεις στη Ρώμη, η ιταλική XV μπορεί να ελπίζει ότι θα ξαναζήσει μεγάλες συγκινήσεις.

Δύναμη: μια νέα γενιά έτοιμη για μάχη
Η Ιταλία ποντάρει στη νεολαία της. Με τον 24χρονο αρχηγό Michele Lamaro, τον 23χρονο Ange Capuozzo και τον 22χρονο αρχηγό Paolo Garbisi, οι νέοι αναλαμβάνουν τα ηνία. Στον τελευταίο του κατάλογο, ο προπονητής Kieran Crowley κάλεσε 17 παίκτες ηλικίας 25 ετών ή κάτω των 25 ετών. «Η Ιταλία έχει πολλούς νέους παίκτες, ειδικά στο Top 14», δήλωσε ο Yannick Nyanga, σύμβουλος της France Télévisions. «Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν μια έκπληξη».

Αγωνίζονται ήδη σε κορυφαίους συλλόγους (Σταντ Τουλουζέν, Μονπελιέ) και ξέρουν πώς να γίνουν απαραίτητοι και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. «Οι νέοι Ιταλοί θέλουν να διασκεδάζουν και έρχονται όλο και περισσότερο σε επαφή με το κορυφαίο επίπεδο. Αυτό τροφοδοτεί μια ομάδα που μπορεί να γίνει επικίνδυνη», λέει ο Vincent Clerc.

Αδυναμία: ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί
Αλλά η Ιταλία έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Από την ένταξή τους στο τουρνουά το 2000, έχουν σχεδόν συστηματικά τερματίσει στην τελευταία θέση (και μάλιστα επτά φορές τις τελευταίες επτά σεζόν). Οι Ιταλοί δεν έχουν τερματίσει ποτέ καλύτερα από την τέταρτη θέση και δεν έχουν τερματίσει ποτέ με περισσότερες νίκες από ήττες. Η νίκη τους επί της Ουαλίας ήταν η πρώτη τους στην ευρωπαϊκή σκηνή από το 2015 (μετά από 36 συνεχόμενες ήττες). «Εξακολουθούν να είναι ένα επίπεδο κάτω από τους άλλους», δήλωσε ο Dimitri Yachvili. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τους επαναφέρουμε στην κορυφή του πίνακα», δήλωσε ο Γιανίκ Νιάνγκα, «αλλά δεν ξέρω αν θα είναι έτοιμοι για όλο το τουρνουά.

Ο παίκτης που πρέπει να προσέξετε: Ange Capuozzo, ήδη ένας σπουδαίος παίκτης
Ποιος άλλος από τη μικρή Τουλούζαν με το πρόσωπο ενός αγγέλου; Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αποκαλύφθηκε στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της νίκης-έκπληξη εναντίον της Ουαλίας, χάρη στη φανταστική επιστροφή του για να σκοράρει τη νικητήρια προσπάθεια, ο γεννημένος στη Γκρενόμπλ είχε μια φανταστική χρονιά το 2022.