Ο Μαροκινός προπονητής έχει ήδη γράψει ποδοσφαιρική ιστορία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη θέση του μόλις τρεις μήνες, πριν από τον τελικό με την Les Bleus την Τετάρτη.
Το Μαρόκο είναι η πρώτη αφρικανική ομάδα στην ιστορία που φτάνει στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα οποία θα παίξει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου με τη Γαλλία. Ο προπονητής, που διορίστηκε να ηγηθεί της ομάδας στις αρχές του φθινοπώρου, κατάφερε να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Franceinfo: Το Sport σας λέει περισσότερα για την καριέρα αυτού του πρώην δεξιού μπακ που δεν άφησε ανεξίτηλη μνήμη στη Ligue 1, αλλά που πολύ γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς όσον αφορά την προπονητική.
Είναι ο πρώτος προπονητής που οδηγεί αφρικανική ομάδα στα ημιτελικά
Εκτός του ότι έκανε το Μαρόκο την πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε στην τετράδα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Walid Regragui έγινε ο πρώτος προπονητής της ηπείρου που προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης μετά την επιτυχία του απέναντι στην Ισπανία (0-0, 3-0 στα πέναλτι). Αυτό είναι ένα κατόρθωμα που δεν πρέπει να υποτιμάται, δεδομένου ότι το Καμερούν το 1990, η Σενεγάλη το 2002 και η Γκάνα το 2010, όλες προημιτελικές ομάδες, είχαν προπονητές που δεν ήταν Αφρικανοί.
Εκτός του ότι εντάσσεται στην ελίτ των μεγαλύτερων Αφρικανών προπονητών στην ιστορία για την πρώτη του διεθνή διοργάνωση, ο Walid Regragui είναι το απόλυτο σύμβολο της ένωσης των Αράβων φιλάθλων που συγκλονίζει εδώ και αρκετές ημέρες τους δρόμους της Ντόχα. Το όνομά του αναφέρεται από τους Μαροκινούς, αλλά και από τους Σαουδάραβες, τους Κουβέιτ και τους Καταριανούς.
«Ο Ρεγκραγκούι είναι ένα παράδειγμα, έχει δημιουργήσει μια νοοτροπία στην ομάδα που κάνει τη διαφορά σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Ταρίκ, ένας Μαροκινός οπαδός που συνάντησε στο μετρό της Ντόχα. Ο Rudi Garcia, ο οποίος τον ανακάλυψε και τον προπόνησε στην Corbeil-Essonnes, είπε το ίδιο πράγμα: «Πέρα από αυτό το αμυντικό φρούριο, είναι η επιπλέον ψυχή που εκπέμπει η ομάδα του Walid που είναι αρκετά απίστευτη.
Πήρε πίσω την τελευταία στιγμή μια διαλυμένη ομάδα…
Σε αντίθεση με την πλειονότητα των προπονητών που ταξίδεψαν στο Κατάρ, ο Ουαλίντ Ρεγκραγκούι δεν είναι ο προπονητής που προκρίθηκε με την ομάδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Διορίστηκε στις 31 Αυγούστου και βρίσκεται στο Μαρόκο μόλις τρεις μήνες. Διορίστηκε στις 31 Αυγούστου και έχει μόλις τρεις μήνες εμπειρίας με το Μαρόκο. Πριν από τον εναρκτήριο αγώνα με την Κροατία, είχε δώσει μόνο τρία φιλικά παιχνίδια για να δοκιμάσει τη χημεία μεταξύ των παικτών του, οι οποίοι μόλις είχαν μάθει με έκπληξη ότι ο προηγούμενος προπονητής, ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, είχε απολυθεί.
Σε δελτίο Τύπου, η Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μαρόκου είχε αναφερθεί σε «διαφορές απόψεων σχετικά με την κατάλληλη προετοιμασία» των «λιονταριών του Άτλαντα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε μια μακροσκελή συνέντευξη στο So Foot, ο προπονητής απάντησε: «Ήθελαν να πάρω 3-4 παίκτες, ενώ η ομάδα είχε πάρει αποτελέσματα χωρίς αυτούς. Δεν ενέδωσα. Η κατάσταση του επιθετικού αστέρα της ομάδας, Χακίμ Ζιγιέχ, αποτέλεσε σημαντική πηγή έντασης. Ο εξτρέμ της Τσέλσι δεν ήταν στα πλάνα του προπονητή Βαχίντ και ήταν απογοητευμένος, φτάνοντας στο σημείο να ανακοινώσει τη διεθνή αποχώρησή του.
Παραλαμβάνοντας μια ομάδα που ταλαιπωρούνταν από προβλήματα εγωισμού και τα πήγαινε πολύ καλά με τον προκάτοχό του, ο Ρεγκραγκούι κληρονόμησε μια δύσκολη αποστολή και ξεπέρασε τις προσδοκίες. «Μερικές φορές είχαμε προβλήματα με κάποιους παίκτες. Αλλά τελικά κατάλαβαν πού ήθελα να πάμε. Δεν έκανα τίποτα. Απλώς τους έδωσα την επιθυμία και τη θέληση να κερδίσουν», δήλωσε σεμνά μετά τη νίκη επί της Πορτογαλίας.
Κατάφερε να προσαρμόσει τη φιλοσοφία του παιχνιδιού του
Ο Walid Regragui είναι ένας φιλόδοξος προπονητής που εντυπωσιάστηκε από το ποδοσφαιρικό όραμα του ισπανικού κοινού όταν έπαιζε στην Racing Santander (2004-2007). «Η ζήτηση για θέαμα. Το όμορφο παιχνίδι ή τίποτα. Αν κερδίσεις και δεν έχεις διασκεδάσει το κοινό, σε αποδοκιμάζουν. Είπα στον εαυτό μου ότι αυτή θα είναι η κύρια βάση της μεθόδου μου», δήλωσε στο So Foot πριν από έξι χρόνια, στο τέλος της δεύτερης σεζόν του ως προπονητής. «Για μένα, το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοχή, με τον έλεγχο. Ένας επιθετικός τομέας όπου η μπάλα κυκλοφορεί γρήγορα γύρω από τουλάχιστον 4-5 παίκτες, οι οποίοι συνδυάζονται μεταξύ τους.
Είναι σαφές ότι έχει βάλει νερό στο κρασί του. Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, για το οποίο δεν ήταν σε θέση να προετοιμαστεί μακροπρόθεσμα, ο Ρεγκραγκούι κατάφερε πάνω απ’ όλα να συγκεντρώσει μια πολύ συμπαγή ομάδα. Σε πέντε παιχνίδια, έχει δεχθεί μόνο ένα γκολ, εναντίον της ίδιας της ομάδας της (ο Νάγιεφ Άγκερντ εναντίον του Καναδά) και έχει το δεύτερο χαμηλότερο μέσο όρο κατοχής μπάλας στο τουρνουά (32,4%, μπροστά από την Κόστα Ρίκα με 31,3%).
«Δεν είναι το ίδιο να είσαι σε έναν σύλλογο με το να είσαι στην εθνική ομάδα. Πρέπει να αποδώσετε γρήγορα σε ένα τουρνουά. Είναι μια μορφή ευφυΐας αν μπόρεσε να προσαρμοστεί και να έχει μια πολύ ισχυρή αμυντική κίνηση με πολύ γρήγορες μεταβάσεις. Είναι μια επιλογή που πήραν και λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε ο Μέχα Μπασντάρεβιτς, ο τελευταίος προπονητής που τον είχε αναλάβει όταν ήταν παίκτης στην Γκρενόμπλ (2007-2009).
Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Γαλλία, αλλά έγινε γνωστός στο Μαρόκο.
Η φωτογραφία ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και δείχνει τον Ρεγκραγκούι μαζί με τον Ολιβιέ Ζιρού στην προπόνηση με την Γκρενόμπλ. Οι δύο παίκτες δεν έχουν παίξει ποτέ μαζί στο γήπεδο, αλλά διασταυρώθηκαν για λίγες εβδομάδες όταν ο Μαροκινός προπονητής έπαιζε στην Isère. «Έψαχνα για έναν ευέλικτο ηγέτη και πραγματικά έφερε πολλά στο τραπέζι μαζί με άλλους παίκτες», θυμήθηκε ο Bazdarevic.
Ο Regragui, ο οποίος έπαιξε τρία χρόνια στην Ισπανία μεταξύ 2004 και 2007, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Γαλλία και έχει παίξει σε 91 παιχνίδια της Ligue 1. Ήταν στη Γκρενόμπλ που τελείωσε υπό τον Bazdarevic. «Ανέλυσε πολύ γρήγορα και ήταν σε θέση να βρει γρήγορα λύσεις στον αγωνιστικό χώρο. Μιλούσαμε πολύ για το ποδόσφαιρο και ήταν εργατικός. Είχε ήδη το κάτι παραπάνω για να γίνει προπονητής», δήλωσε ο Βόσνιος προπονητής.
Στο Μαρόκο, ωστόσο, ο Regragui ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. «Ήταν πιο εύκολο γι’ αυτόν να ξεκινήσει από την πατρίδα του», δήλωσε ο Bazdarevic. Ξεκίνησε ως βοηθός στην εθνική ομάδα, στη συνέχεια πέρασε μερικούς μήνες στο Ραμπάτ και το Κατάρ πριν απογειωθεί η προπονητική του καριέρα, όπως εξηγεί ο Ρούντι Γκαρσία: «Ο Ουαλίντ έκανε κάτι απίστευτο με την Wydad Athletic Club το 2021: κατέκτησε το αφρικανικό Champions League, το δικό του πρωτάθλημα και ένα από τα δύο κύπελλα. Παραλίγο να κάνει ένα ιστορικό τετραπλό στο Μαρόκο». Τώρα ο Ρεγκραγκούι κάνει όνομα στον μεγάλο κόσμο με την εθνική ομάδα του Μαρόκου.