Ιταλία: Το συμβουλευτικό δημοψήφισμα σε Βενέτο και Λομβαρδία διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Sunday, October 8, 2017

Ιταλία: Το συμβουλευτικό δημοψήφισμα σε Βενέτο και Λομβαρδία διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις
Διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας το συμβουλευτικό δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, με πρωτεύουσες, αντίστοιχα, τη Βενετία και το Μιλάνο.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Λέγκα του Βορρά, στην οποία ανήκουν και οι περιφερειάρχες των δυο αυτών πλούσιων περιοχών του ιταλικού Βορρά.
Οι πολίτες θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να αυξηθούν (στο πλαίσιο μιας αυτονομίας που θα σέβεται την εθνική ενότητα της Ιταλίας), οι αρμοδιότητες των δύο περιφερειών σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη.
Το δημοψήφισμα δεν αφορά άμεσα το θέμα της φορολογικής αυτονομίας, το οποίο, βάσει του Συντάγματος, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ιταλικού κράτους.
Παρά το ότι η επικράτηση του «ναι» θεωρείται περίπου δεδομένη, καθώς υπέρ της «περιορισμένης αυτονομίας» τάσσονται η Λέγκα, το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα Πέντε Αστέρια αλλά και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου, η όλη αυτή πρωτοβουλία έχει προκαλέσει σειρά πολιτικών διαξιφισμών, ακόμη και εντός των μεγάλων κομμάτων της Ιταλίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

-->