Βρετανία: Κρίσιμη δοκιμασία για τη Μέι νομοσχέδιο για τη μετα-Brexit εποχή - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Monday, September 11, 2017

Βρετανία: Κρίσιμη δοκιμασία για τη Μέι νομοσχέδιο για τη μετα-Brexit εποχή
Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται μπροστά στο φάσμα χαώδους εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση εάν οι βουλευτές καταψηφίσουν εντός της ημέρας το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο τον τερματισμό των πολιτικών, οικονομικών και νομικών δεσμών με την ΕΕ, προειδοποίησε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.


Οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν για το εάν θα επιτρέψουν στον κεντρικό νομοθετικό άξονα του βρετανικού σχεδίου για το Brexit να προωθηθεί στο επόμενο από τα πολλά στάδια που θα περάσει μέχρι να γίνει νόμος της χώρας.
Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να κερδίσει την ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί αργά τη νύχτα και η οποία αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που απώλεσε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου και απέτυχε να λάβει μία καθαρή εντολή για την στρατηγική της στην υπόθεση του Brexit.
Το νομοσχέδιο κάνει ένα «copy-paste» της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετατρέποντάς την σε βρετανική νομοθεσία για να διασφαλισθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να έχει λειτουργικούς νόμους και το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο με την Ενωση τη στιγμή του Brexit, κάτι που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, παρέχει ασφάλεια στις επιχειρήσεις.
«Μία ψήφος κατά του νομοσχεδίου αποτελεί ψήφο για μία χαώδη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Ντέιβις.
«Επιχειρήσεις και ιδιώτες χρειάζονται εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν απροσδόκητες μεταβολές στους νόμους μας μετά την ημέρα της εξόδου και αυτό ακριβώς παρέχει το νομοσχέδιο. Χωρίς αυτό θα φθάσουμε σε ένα όριο αβεβαιότητας που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», προσθέτει.
Αρνητική ψήφος θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην Τερέζα Μέι, η οποία πλέον εξαρτάται από το μικρό, δεξιό προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 13 εδρών στο 650μελές κοινοβούλιο, ενώ αντιμετωπίζει αμφισβήτηση για την ίδια την ηγετική της θέση.
Οι αντάρτες φιλοευρωπαίοι βουλευτές του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος δεν αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά κρατούν τις δυνάμεις τους για τα επόμενα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εκτός εάν η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις και καταγγέλλει ότι σειρά ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο μεταφράζονται σε κατάχρηση εξουσίας από την κυβέρνηση.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στους βουλευτές ότι οι υπουργοί της δεν θα κάνουν χρήση των διευρυμένων εξουσιών τους για να προχωρήσουν σε «ουσιαστικές μεταβολές» του νόμου.

No comments:

Post a Comment

-->