Εθνική Τράπεζα: Πώληση θυγατρικών στη Βουλγαρία - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Thursday, June 15, 2017

Εθνική Τράπεζα: Πώληση θυγατρικών στη ΒουλγαρίαΟλοκλήρωσε την πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-2,00% με αγοραστή την KBC Βank.


Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Εθνική πώλησε τη United Bulgarian Bank και τη θυγατρική της τελευταίας Interlease έναντι τιμήματος 610 εκατ. ευρώ.
Η συναλλαγή ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια, αυξάνοντας τον pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης κατά 100 μονάδες βάσης και τη ρευστότητα κατά 900 εκατ. ευρώ, αφού περιλαμβάνεται η αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού και η διανομή μερισμάτων από τη UBB προς την Εθνική για το διάστημα μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, μετά από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η Εθνική αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές και με τους πόρους που απελευθερώνει θα ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο επίσης του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Εθνική βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία, της Banca Romaneasca, όπου βασικός διεκδικητής είναι η ουγγρική OTP, η οποία έχει ζωηρό ενδιαφέρον για την τοπική αγορά και εξετάζει και την περίπτωση της Bancpost που πωλεί η Eurobank.
H Eθνική έχει βάλει πωλητήριο στην Εθνική Κύπρου και θα προχωρήσει σε αποεπένδυση, διατηρώντας κατάστημα στην Κύπρο, μόνο αν επιτύχει ικανοποιητικό τίμημα.
Ο όμιλος υποχρεούται να αποεπενδύσει πλήρως από τις διεθνείς δραστηριότητες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Στις 2 Ιουνίου το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε τη συναλλαγή με αγοραστή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την κοινοπραξία Calamos-Exin και έκτοτε γίνονται διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση της σύμβασης που είναι σύνθετη, αφού περιλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση ασφαλιστικών προγραμμάτων μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας για 10 χρόνια συν 5 έτη επέκτασης και την εξόφληση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bond) 50 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η ασφαλιστική.
Η αποτίμηση της εταιρείας για το 100% των μετοχών της ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, με την Εθνική να πωλεί το 75%. Η τράπεζα έχει εγγεγραμμένη στα βιβλία της τη θυγατρική της στα 650 εκατ. ευρώ.
Για την πώληση της UBB, η Credit Suisse International ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της τράπεζας.
Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενήργησε ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της Εθνικής. Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή Συναλλαγής 1,1x P/BV βάσει του book value της 30ής Σεπτεμβρίου 2016 (locked box accounts).

No comments:

Post a Comment

-->