Κομισιόν: Πρόστιμο - μαμούθ 2,42 δισ. ευρώ στη Google - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Tuesday, June 27, 2017

Κομισιόν: Πρόστιμο - μαμούθ 2,42 δισ. ευρώ στη Google
Την επιβολή προστίμου - ρεκόρ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ, στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google,ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., λόγω της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.


Οι Βρυξέλλες διέταξαν τον τεχνολογικό «κολοσσό» να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές εντός των επόμενων 90 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να αποπληρώσει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 5% του παγκόσμιου τζίρου του.
Η απόφαση της Κομισιόν, η οποία συνιστά αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, αφορά τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, με συνέπεια την ευνοϊκή μεταχείριση της υπηρεσίας αγορών της Google έναντι των έτερων εταιρειών.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ε.Ε., η εταιρεία τύγχανε επί σειρά ετών της πρόσβασης σε μεγαλύτερη «γκάμα» πελατών, ενισχύοντας τις πωλήσεις και την εταιρική της ανάπτυξη.
«Αυτό που έκανε η Google είναι παράνομο, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., καθώς αρνήθηκε στις υπόλοιπες εταιρείες να έχουν την ευκαιρία να την ανταγωνιστούν» σχολίασε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ.
«Επίσης, αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε μία πληθώρα επιλογών, ώστε να τύχουν των ωφελειών της τεχνολογικής καινοτομίας» έσπευσε να προσθέσει.
Η έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών ξεκίνησε το 2010, μετά τις καταγγελίες διάφορων ανταγωνιστριών εταιρειών, όπως η Yelp, η TripAdvisor, η Foundem, η News Corp κ.α.
Το πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ε.Ε., καθώς υπερέβη το αντίστοιχο στην αμερικανική Intel, ύψους 1,06 δισ. ευρώ, το οποίο είχε υποβληθεί το 2009.
Σε μία πρώτη αντίδραση, η Alphabet εξέφρασε τη διαφωνία της για το αποτέλεσμα της έρευνας της Ε.Ε., δηλώνοντας πως εξετάζει την επιλογή της προσφυγής.

No comments:

Post a Comment

-->