Γαλλία: Επικυρώθηκε η εκλογή Μακρόν - Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Καζνέβ - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Thursday, May 11, 2017

Γαλλία: Επικυρώθηκε η εκλογή Μακρόν - Παραιτήθηκε η κυβέρνηση ΚαζνέβΟ πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ υπέβαλε την Τετάρτη την παραίτησή του, καθώς και της κυβέρνησής του, στον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά από την επίσημη ανακοίνωση από το Συνταγματικό Συμβούλιο της εκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.


Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία, ο κ. Ολάντ αποδέχεται τυπικά την παραίτηση «όπως ορίζει η δημοκρατική παράδοση» και ζητεί από τον κ. Καζνέβ να παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο για να «χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς συγκέντρωσε 20.743.128 ψήφους (66,1%) στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου έναντι 10.638.475 ψήφων (33,9%) για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς.
Η αποχή ανήλθε σε 25,44%, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3% σε σύγκριση με το πρώτο γύρο (22,23%) της 23ης Απριλίου.
«Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, το Συνταγματικό Συμβούλιο τον ανακηρύσσει "εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας"», είπε ο κ. Φαμπιούς. Θα αναλάβει καθήκοντα με την ολοκλήρωση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ, τη 14η Μαΐου τα μεσάνυχτα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

No comments:

Post a Comment

-->