ΠΓΔΜ: Ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα λάβει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Tuesday, January 10, 2017

ΠΓΔΜ: Ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα λάβει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης


Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τον Νίκολα Γκρούεφσκι, τον βετεράνο ηγέτη του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα.


Ο Γκρούεφσκι, 46 ετών, που ηγήθηκε της ΠΓΔΜ για σχεδόν μία δεκαετία, έχει τώρα περιθώριο 20 ημερών προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου του από το κοινοβούλιο.
Το VMRO-DPMNE κέρδισε 51 από τις 120 κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, ενώ οι αντίπαλοί τους Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 49 έδρες. Ο Γκρούεφσκι θα χρειαστεί έναν εταίρο από τα κόμματα που εκπροσωπούν τους Αλβανούς προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στις εκλογές ένας σημαντικός αριθμός των αλβανών ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ μετακινήθηκαν προς τους Σοσιαλδημοκράτες για πρώτη φορά μετά τη διεθνοτική διαμάχη του 2001.
Οι εθνοτικοί παράγοντες φαίνεται ότι διαδραμάτισαν μικρότερο ρόλο στις εκλογές, μειώνοντας τους κινδύνους εθνικιστικών τριβών που έχουν καταπονήσει στο παρελθόν την ΠΓΔΜ.
Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, που αριθμεί 2,1 εκατομμύρια κατοίκους.
Το αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο συμμετείχε στον τελευταίο κυβερνητικό συνασπισμό με τον Γκρούεφσκι, εξασφάλισε δέκα έδρες στη Βουλή ? τις μισές σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ένα νέο αντικαθεστωτικό αλβανικό κόμμα, το Besa, εξασφάλισε πέντε έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών κέρδισε δύο έδρες και η Συμμαχία των Αλβανών τρεις έδρες.

No comments:

Post a Comment

-->