Ιράν: 2,5 εκατ. άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του πρώην προέδρου Ραφσαντζανί - Δυναμικές Eιδήσεις

Breaking

Wednesday, January 11, 2017

Ιράν: 2,5 εκατ. άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του πρώην προέδρου Ραφσαντζανί

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν σήμερα στην Τεχεράνη τον πρώην πρόεδρο του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί στην τελευταία κατοικία του, δίπλα στον πατέρα της Ισλαμικής Επανάστασης, τον ιμάμη Χομεϊνί, του οποίου είχε διατελέσει στενός συνεργάτης.


Σύμφωνα με τις αρχές της Τεχεράνης, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του, που ήταν η πιο πολυπληθής στο Ιράν μετά την κηδεία του ιμάμη Χομεϊνί το 1989.
Ο θάνατος, προχθές Κυριακή, σε ηλικία 82 ετών, του ανθρώπου που κατείχε την πλειονότητα των πλέον υψηλών αξιωμάτων της χώρας του, μεταξύ των οποίων εκείνο του προέδρου (1989-1997), είναι ένα πλήγμα για τον νυν πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπως και για το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών.
Ο Ροχανί, ο οποίος εξελέγη το 2003 χάρη στην υποστήριξη του Ραφσαντζανί, ήταν στην πραγματικότητα προστατευόμενός του και θα διεκδικήσει τον Μάιο μια δεύτερη τετραετή θητεία, αυτή τη φορά χωρίς την καθοριστική υποστήριξη και τα δίκτυα επιρροής αυτού του μετριοπαθούς και πραγματιστή συντηρητικού.
Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί ενταφιάστηκε στο μαυσωλείο του Αλί Χομεϊνί, στη νότια Τεχεράνη, δίπλα στον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας (1979).
Το λευκό τουρμπάνι του πρώην προέδρου, που ήταν επίσης ιερωμένος, και μια φωτογραφία του τοποθετήθηκαν πάνω στο φέρετρό του, το οποίο μεταφέρθηκε με κιλλίβαντα που προπορευόταν αργά του εντυπωσιακού πλήθους προς την κατεύθυνση του μαυσωλείου.
Η αυτοκινητοπομπή έφθασε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης όπου ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, περιστοιχισμένος από τις ανώτατες ιρανικές αρχές, είπε «την προσευχή του θανάτου» σε μια πένθιμη ατμόσφαιρα.
Μετά τον θάνατο του Ραφσαντζανί από καρδιακή προσβολή, ο ανώτατος ηγέτης έπλεξε το εγκώμιο ενός «συντρόφου στη μάχη» εδώ και σχεδόν 60 χρόνια παρά τις «διαφορετικές» απόψεις τους.

No comments:

Post a Comment

-->